AKO UMREM MLAD, POSADITE MI NA GROBU SAMO RUZMARIN: Zbogom panonski mornaru!
Foto: ATA images

Đorđe Balašević preminuo u 67. godini

AKO UMREM MLAD, POSADITE MI NA GROBU SAMO RUZMARIN: Zbogom panonski mornaru!

Pop kultura -

Đorđe Balašević preminuo je juče u 67. godini u bolnici u Novom Sadu, gde je primljen pre tri dana zbog obostrane upale pluća

Ðorđe Balašević, novosadski kantautor i jedan od najpoznatijih muzičara s prostora bivše Jugoslavije, preminuo je juče u 67. godini. Panonski mornar se tri dana, otkako je primljen na Infektivnu kliniku u Novom Sadu, lavovski borio za ozdravljenje, ali bitku sa obostranom upalom pluća, nažalost, nije uspeo da dobije.

Pevač je desetak dana pre nego što je smešten na kliniku osećao tegobe slične onima koje izaziva koronavirus, ali se lekaru javio tek kad su se one pogoršale. Tada je ustanovljeno da Ðorđe ima upalu oba plućna krila i da je neophodna njegova hospitalizacija. Njegovo stanje je bilo kritično, ali se već nakon prve terapije osećao bolje. On je u četvrtak posle doručka obavio telefonski razgovor s porodicom, a zatim je komunicirao s lekarima, s kojima se čak i našalio. Bio je dobro raspoložen i nije se žalio na loše stanje. Upravo zbog ove činjenice, svi su se nadali da će Ðorđe uspeti da ozdravi.

Djordje Balasevic
foto: Facebook

Pogoršano stanje

Doktori su preuzeli sve neophodne mere lečenja, ali do poboljšanja ipak nije dolazilo. Juče posle podne mu se stanje dodatno pogoršalo usled ranijih hroničnih problema. Lekari Kliničkog centra Vojvodina su skoro dva i po sata pokušavali da ga vrate u život, ali su njihovi napori ostali uzaludni i Balašević je preminuo samo tri meseca pre 68. rođendana.

Novi Sad, trg slobode, Djordje Balasevic
foto: ATA Images

Hitovi

Inače, Ðorđe se od početka epidemije korone slabo oglašavao u javnosti. Nije se mnogi ni kretao. Poslednji njegov snimak koji je objavio na Fejsbuku nastao je 5. juna 2020. godine. Njega je u dvorištu kuće intervjuisala ćerka Jovana, koju svi znaju kao Beba. On je detaljno opisivao kako je stvarao svoje najveće hitove. Od tada se nigde nije oglašavao.

Djordje Balasevic, svece
foto: Stefan Stojanović

Datum i vreme sahrane Ðorđa Balaševića biće naknadno saopšteni.

Posle infarkta 2019.

NADAM SE DA ĆU NASTAVITI TAMO GDE SAM STAO

Ðorđe Balašević je pre dve godine imao infarkt, i tada su mu ugrađeni stentovi. On je tada u bolnici ostao nekoliko dana jer je to standardna procedura kada su posredi ovakve operacije. U video-poruci koju je snimio u svom dvorištu u Novom Sadu nakon što je napustio bolnicu, Balašević je rekao da se nada da će „za neki dan“ dobiti od doktora zeleno svetlo za koncerte u Kragujevcu i drugim planiranim gradovima:

- Bio sam u nekoj maloj frci. Bio sam četiri dana u bolnici. Rekli su mi da ću moći da trčim. Ne verujem. Imam 100 godina! Ali nadam se da ću moći da nastavim tamo gde sam stao.

Poslednja želja

POZOVITE MI OLJU, HOĆU DA JE ČUJEM

Ðorđe Balašević je imao poslednju želju. Izvor blizak porodici ispričao je za medije da je pre nego što je prebačen na intenzivnu negu od medicinske sestre tražio da se čuje sa suprugom Oljom. Njih dvoje su kratko razgovarali i to je bio njegov poslednji poziv.

REAGOVANJA

Gorica Popović

POŠTOVALA SAM GA

Gorica Popovic
foto: Ana Paunković

Užas! Jako mi je žao. Veliki autor. Veoma sam poštovala njegov rad. Nisam znala, baš ste me iznenadili...

Željko Samardžić

NEK TI JE VEČNA SLAVA

Zeljko Samardzic
foto: Tamara Trajković

Život je more po kome brodimo svi svoj vek. Zbogom, panonski mornaru, nek ti je večna slava i hvala.

Bane Opačić

IZ SRCA MI JE OTKINUT DEO

Bane Opacic
foto: ATA Images

Za mene od danas svet više nije isti. Jedini je čijim sam se rečima iskreno divio. Iz srca mi je otkinut deo. Otišao je neko moj. Saučešće porodici. Zbogom, najveći.

Branislav Lečić

VELIKI PESNIK

Branislav Lecic
foto: Marina Lopičić

Otišao je Ðole, veliki pesnik. Uvek sam čekao njegovu novu pesmu da mi osveži duh, pokrene srce i vrati me u normalu. Nigde ti ne ideš, Balaševiću! Ostaćeš večno sa nama da štitimo naše bagrenje!.

Zdravko Čolić

OTIŠAO JE NAJBOLJI

Zdravko Colic
foto: Dragan Kadić

Za tako velikog čoveka i umetnika mislite da vas nikada neće napustiti. Otišao je veliki pesnik i moj veliki prijatelj i zato će u svima nama ostati ogromna praznina. Ovo je bolan udarac. Nenadoknadiv gubitak za kulturni i javni život čitavog regiona, kao i svih poštovalaca njegove muzike u svetu. Otišao je jedan od najboljih. Hvala ti, Ðole, za sve!

Bebi Dol

RASTUŽILI STE ME

Bebi Dol
foto: Damir Dervišagić

Rastužili ste me sad. Tužna vest! Iskreno saučešće familiji Balašević.

Bajaga

VELIKI GUBITAK

Bajaga
foto: Marina Lopičić

Veliki gubitak! Nisam ni znao da je bolestan. Saučešće porodici.

Miroslav Ilić

RANO JE OTIŠAO

Miroslav Ilic
foto: Nemanja Nikolić

Mnogo sam se rastužio kad sam saznao da je Ðole preminuo. On i ja smo bili prijatelji. Znao sam da je imao obostranu upalu pluća i da nije odmah hteo da ode da se leči, pa eto. Na kraju se stanje pogoršalo. Mnogo je rano otišao, žao mi je što je tako, ali mi ne sudimo o tome. Neka mu je večna slava!

Bora Ðorđević

VELIKI UMETNIK

Bora Djordjevic
foto: Vladimir Šporčić

Veoma mi je žao. Veliki umetnik.

Dragana Mirković

OTIŠAO JE IDOL MOG DETINJSTVA

Dragana Mirkovic
foto: Dado Đilas

Još jedan velikan i idol mog detinjstva nas je napustio. Ali legende nikad ne umiru.

Petar Grašo

VOLELE GA SVE NACIJE

Petar Graso
foto: Damir Dervišagić

Ja sam odrastao uz njega. On je bio jedan od onih retkih izvođača koji je bio muzička kulisa svih generacija. Sve generacije i nacionalnosti su ga jednako voleli.

Kurir.rs/ Ekipa Kurira/ Foto: ATA Images

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track