SANJA MORAVČIĆ OŽIVELA HUMANITARKU DIANU BUDISAVLJEVIĆ: Glumica otkrila razlog zašto ne živi u Beogradu!
Foto: dokumentacija Memorijalni centar Donja Gradina, Printscreen YouTube

glumi legendarnu ženu

SANJA MORAVČIĆ OŽIVELA HUMANITARKU DIANU BUDISAVLJEVIĆ: Glumica otkrila razlog zašto ne živi u Beogradu!

Pop kultura -

U filmu "Dara iz Jasenovca" lik Diane Budisavljević igra Sanja Moravčić, glumica Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta Subotica.

Glumica je rođena je u Subotici 5. avgusta 1974. godine. Glumu je završila na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1998. godine, u klasi profesora Radeta Markovića. Igrala je u mnogim predstavama a neke od njih su režirali i Ljubiša Ristić, Nada Kokotović, Haris Pašović, Rade Šerbedžija, Dušan Petrović, Kokan Mladenović. Ona je ovog puta oživela lik Diane Budisavljević u filmu "Dara iz Jasenovca".

Sanja Maravcic
foto: Printscreen/Youtube

Sanja je živela u Beogradu. Međutim, nakon rođenja ćerke Petre odlučila da se vrati u svoj rodni grad, Suboticu.

- Posle Akademije živela sam u Beogradu i nastavila da radim u KPGT-u. Na poziv Dušana Petrovića da igram Anju u “Višnjiku”, došla sam ponovo u Suboticu. I tako provela još deset godina na relaciji Beograd - Subotica, da bih se od Petrinog rođenja definitivno odlučila za svoj rodni grad jer mamina pomoć je - mamina pomoć! Subotica je sada za mene grad gde su u prvom planu Petra i njene aktivnosti i moje pozorište. Imam sjajne kolege, mislim da pravimo dobre predstave, imamo vernu publiku koja nas prati. To su sve značajne stvari. U mom slučaju lakše je živeti u manjem gradu. Sigurno da veliki grad pruža više mogućnosti, i za posao i za dete. Ali ja sam naučila da budem srećna sa onim što imam, a sve što treba da se desi i poslovno i svakako, desiće se, gde god da se nalazite - ispričala je glumica u jednom intervjuu.

U filmu "Dara iz Jasenovca" igraju Vuk Kostić, Marko Janketić, Igor Đorđević, Nataša Ninković, Biljana Čekić, Anja Stanić Ilić, Zlatan Vidović, Alisa Radaković, Petar Đurđević, Ana Lečić, Sandra Ljubojević, Jelena Mur, Sanja Moravčić, Nikolina Jelisavac, Tatjana Kecman...

Dara iz Jasenovca
foto: Printskrin / You Tube

Film "Dara iz Jasenovca" režirao je Predrag Gaga Antonijević, a scenario je napisala Nataša Drakulić, a Diana Budisavljević iz logora spašava Daru i njenog brata Buda.

Prava Diana Budisavljević, rođena je u Inzbruku 1891, sa devojačkim prezimenom Obekser (Obexer). Posle srednje škole udaje se za lekara srpskog porekla dr Julija Budisavljevića (1882-­1981). Par se 1919. seli u Zagreb, gde dr Budisavljević, na upravo osnovanom Medicinskom fakultetu, postaje šef hirurške klinike.

U Drugom Svetskom ratu, Diana spašava 15.336 dece iz ustaških logora, od kojih više od 12.000 uspeva da preživi rat. Ubrzo posle rata vlasti Titove Jugoslavije oduzimaju joj kartoteku spasene dece. Deca su većinom vraćena svojim familijama, iz raznih domova i hrvatskih porodica koje su ih usvojile. Međutim, država je taj posao obavila traljavo, pa se smatra da je više stotina dece ostalo bez pravog identiteta.

Budisavljevići su do 1972. živeli u Zagrebu. U dubokoj starosti sele u Dianin rodni Inzbruk, gde Diana umire 1978, tri godine pre supruga. Srpska pravoslavna crkva je 2011. svoj prvi Orden carice Milice dodelila, posthumno, upravo Diani Budisavljević. U Beogradu je jedna ulica nazvana po njoj.

Jasenovac, deca, logor, Diana Budisavljević
foto: dokumentacija Memorijalni centar Donja Gradina

(Kurir.rs/A.M/Gradsubotica)

BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja