RUSI SU DARU IZ JASENOVCA GLEDALI GUŠEĆI SE U SUZAMA: Film je SRPSKI odgovor FALSIFIKATORIMA istorije
Foto: Aleksandar Letić

ruska gazeta objavila članak

RUSI SU DARU IZ JASENOVCA GLEDALI GUŠEĆI SE U SUZAMA: Film je SRPSKI odgovor FALSIFIKATORIMA istorije

Pop kultura -

Poznata "Ruska gazeta" posvetila je članak filmu "Dara iz Jasenovca" koji opisuje horore ustaškog režima u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata.

"Ruska gazeta" piše da je odgovor falsifikatorima istorije srpski film "Dara iz Jasenovca", koji je ovih dana predstavljen široj javnosti, a zbog političkih razloga je isključen iz takmičenja za američku filmsku nagradu "Oskar" iako je postigao veliki uspeh prilikom projekcije u Americi.

Film Dara iz Jasenovca
foto: Aleksandar Letić

List napominje da je ovaj film, režisera Predraga Antonijevića, snimljen uz podršku Srbije i posvećen je srpskoj golgoti - genocidu nad pravoslavnim narodom koji je pretrpeo u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) u periodu od 1941. do 1945. godine.

Glavni junak filma je desetogodišnja devojčica Dara, koja je zajedno sa rodbinom dovedena u ustaški koncentracioni logor Jasenovac, koji je simbol zločina NDH i treći po broju žrtava u Evropi, posle Aušvica i Treblinke u Poljskoj. List podseća da su vođa NDH Ante Pavelić i ministar obrazovanja i književnik Mile Budak hteli da reše srpsko pitanje radikalno: trećinu - ubiti, trećinu - nasilno pokatoličiti, trećinu - iseliti u Srbiju. Parola koju je smislio Budak glasila je "Srbe na vrbe".

Film Dara iz Jasenovca
foto: Aleksandar Letić

Napominje se da je rezultat genocida, izvršenog uz bezuslovnu podršku katoličkog sveštenstva bio užasan: porušeno je 299 pravoslavnih crkava, 240.000 Srba nasilno je prekršteno u rimokatolike, a oko 750.000 Srba ubijeno.

"Film je težak, nemoguće ga je gledati bez suza i nemoguće je ne preživljavati stradanje Dare i njene porodice, kao i svih Svetih novomučenika Jasenovačkih, koje sada praznuje Srpska pravoslavna crkva", piše "Ruska gazeta".

Film Dara iz Jasenovca
foto: Promo/Aleksandar Letić

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović izjavio je za "Rusku gazetu" da su pod pokroviteljstvom Hitlera njegovi najverniji saveznici - ustaše, učinili sve napore da završe projekat zapadnih ideologa 19. veka, čiji je cilj bio - sprečiti Rusiju i pravoslavlje da dođu do toplog mora, uništavanjem skoro dva miliona pravoslavnih Srba.

Mastilović je podsetio da se u izveštaju jugoslovenske državne komisije o zločinima okupatora i njihovih saučesnika iz 1945. godine navodi, između ostalog, da je istorija sa NDH dobila novu predstavu o svireposti i krvoproliću.

"Sva istorija masovnih ubistava samo je bleda slika pred nezapamćenim terorom NDH. Dok je španska inkvizicija donela oko 30.000 žrtava za tri veka, NDH, sa manje od šest miliona ljudi, za nekoliko meseci ubila je između 500.000 i 700.000 ljudi", rekao je Mastilović.

Zločini NDH, napominje Mastilović, ostavili su bez reči čak i nemačke i italijanske oficire.

Ana Lečić, Dara iz Jasenovca
foto: Promo

(Kurir.rs/Novosti)

BONUS VIDEO:

01:55

PRETNJE I HARANGE ZBOG FILMA DARA IZ JASENOVCA! GAGA ANTONIJEVIĆ: Nisam se nadao otporu iz Beograda (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track