SUKOB REDITELJA Zafranović: Gaga je plagirao moj film Djeca Kozare! Antonijević: Te laži ćeš morati da dokažeš na sudu!
Foto: Damir Dervišagić, Ana Paunković

fajt

SUKOB REDITELJA Zafranović: Gaga je plagirao moj film Djeca Kozare! Antonijević: Te laži ćeš morati da dokažeš na sudu!

Pop kultura -

Predrag Gaga Antonijević, reditelj filma "Dara iz Jasenovca", suočen je s novim napadima i optužbama da je deo njegovog scenarija plagijat priče Arsena Diklića za film "Djeca Kozare" iz 1986. godine.

Reditelj Lordan Zafranović i dramska spisateljica Biljana Srbljanović izneli su ove navode, a Antonijević za Kurir kaže da će njegov kolega ove tvrdnje morati da dokaže na sudu.

- Scenario je originalan i rađen na osnovu istorijskih činjenica i likova. Nataša Drakulić nije čitala Diklićev i Lordanov scenario, a ja sam ga čitao pred kraj snimanja svog filma. Nema niko autorska prava nad sudbinom žrtava Jasenovca. Zafranović je već ranije izneo tu tvrdnju, a i lično me je vređao. Teška srca podneo sam tužbu - kaže Antonijević za Kurir.

Ubice mog oca, Predrag Gaga Antonijević
foto: Zorana Jevtić

Negativna kampanja

Reditelj "Dare" objašnjava da se nije bavio tvrdnjama Biljane Srbljanović, koja je pokazala da postoje sličnosti između dve priče.

- Tužiću bilo koga ko dovede u sumnju naš rad. Jedna čekam suđenje s Lordanom. Tužbu sam podneo još prošle godine. Moći će da dokaže svoje tvrdnje - jasan je reditelj.

Antonijević je ogorčen zbog negativne kampanje protiv "Dare iz Jasenovca".

- Kampanja se vodi sve vreme. Urađeno je hiljade filmova o sudbini dece u ratu. Nekima se ne sviđa što konačno imamo "Daru iz Jasenovca" - zaključuje reditelj, koji već tri decenije živi u Holivudu.

Biljana Srbljanović
foto: Damir Dervišagić

Podsećamo, dramska spisateljica Biljana Srbljanović, koja je pročitala scenario za nesuđeni Zafranovićev film "Djeca Kozare", primetila je, kako navodi, značajne sličnosti s radnjom filma "Dara iz Jasenovca". U jednom filmu devojčica se zove Rada, u drugom Dara, i obe imaju dva brata.

Konkursi i komisije

Takođe, Lordan Zafranović je, gostujući u emisiji "U kontru sa Draganom Markovinom", izneo optužbe na račun Antonijevića i scenaristkinje "Dare" Nataše Drakulić. Zafranović je naveo da je s filmom konkurisao (2018. godine) na konkursu Filmskog centra Srbije, kada je zbog neslaganja upravo oko njegovog filma "Djeca Kozare" predsednik komisije Žarko Dragojević podneo ostavku, jer su drugi članovi bili protiv toga da se film finansira iz srpskog budžeta.

- Najedanput, na drugom konkursu, gde su nas uveravali da će film sigurno proći, pojavili su se, ja ga zovem Ledi Gaga (Predrag Gaga Antonijević, prim aut.) i jedna spisateljica koja se zove Nataša, i doneli su potpuno istu temu. Uzeli su moju temu, istu devojčicu koja se kod mene zove Rada nazvali su Dara, i uticajem politike s najvećeg vrha on je dobio taj film. Koliko godina se čekalo na tu vrstu filma, a sad najedanput nastala je zbog love ta velika gužva oko filma o Jasenovcu, te hijene su izašle i krenule su prema toj državnoj lovi - izjavio je Lordan Zafranović.

Lordan Zafranović
foto: Damir Dervišagić

Nije ni gledao film

Zafranović za Kurir kaže da nije gledao film "Dara iz Jasenovca" i da ga ne može komentarisati.

- Ceo slučaj ide mimo mene i njime se bave pravnici. Film je prikazan u Americi, pa mislim da će se tom pričom pozabaviti i njihovo pravosuđe. Na jesen krećem snimanje "Djece Kozare". Dodao sam neke scene. Biće to veliki izazov na mene. Osnova je dobro napisana. Arsen Diklić je bio najbolji scenarista. Radio je "Ne okreći se, sine". Branko Bauer je napravio sjajan film. Potrebna nam je pomoć sa svih strana. Imamo podršku u Češkoj, Francuskoj, Sloveniji i Makedoniji. Čekamo još novac iz Hrvatske - zaključuje reditelj.

Film "Djeca Kozare" je na konkursu odbijen i 2019. godine, kad je predsednik komisije za dodelu sredstava bio upravo Predrag Gaga Antonijević, a podršku je dobio tek proletos, 2020. godine, iz četvrtog pokušaja, i to svotu od 30 miliona dinara.

Godine 2018. u film "Dara iz Jasenovca" je iz budžeta Republike Srbije, a po odluci Filmskog centra Srbije, uložen 61 milion dolara.

Kurir/ Lj. Radanov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track