KNJIŽEVNICI REPUBLIKE SRPSKE ODLUČILI: Najbolju knjigu u 2020. godini napisao je Nenad Milkić, nagrada za roman "Kosti"
Foto: Privatna Arhiva

pravi izbor

KNJIŽEVNICI REPUBLIKE SRPSKE ODLUČILI: Najbolju knjigu u 2020. godini napisao je Nenad Milkić, nagrada za roman "Kosti"

Pop kultura -

Pisac iz Loznice dobitnik vredne nagrade

Roman "Kosti" pisca Nenada Milkića, proglašen je za najbolji u 2020. godini, po izboru Udruženja književnika Republike Srpske.

Žiri u sastavu Tihomir Levajac, Duško Pevulja i Željko Pržulj nije imao težak izbor, iako je u krugu za nagradu bilo nekoliko sjajnih dela.

Nenad Milkić
foto: Privatna arhiva

" Godišnju nagradu Udruženja književnika Republike Srpske za 2020. godinu dodeljujemo Nenadu Milkiću za roman „Kosti“, prvu knjigu zamišljenog četvoroknjižja pod naslovom Pogrom, u autorskom izdanju.

Nenad Milkić u romanu Kosti pripovedački uverljivo, umetnički sugestivno i snažno prikazuje složene ratne prilike u Sarajevu, u periodu 1992–1995. godine. Autor hrabro obrađuje tematiku kojoj u savremenoj srpskoj književnosti još uvek nije posvećena neophodna pažnja. Ratne strahote grada, koji iznutra razara sopstveno biće noseći tako u sebi osobine prokletoga grada Vavilona, Milkić dominatno prikazuje iz nacionalno neopterećenih, pripovedački neutralnih perspektiva, stavljajući u narativni fokus sudbinu nesrećnih pojedinaca čiji životi su nestali u vihoru nepredvidive balkanske istorije. Ovo je roman koji na umetnički reprezentativan način prikazuje svu uzvišenost i bedu ljudskosti pa, iako pretežno obeležena nepojamnim strahotama, Milkićeva pripovedačka estetika mogla bi se sažeti u maksimu jednog od sporednih a upečatljivih junaka njegovog romana: Zlo je prolazno, dobrota je večna. Roman je pripovedački zasnovan na više narativnih planova, čija preplitanja doprinose njegovoj dramatici. Zanimljivi dijalozi likova, koji od porodičnih i najintimnih lomova u karakterima prerastaju u polemičke i preteće tonove, smenjuju se sa mnoštvom prizora ostvarenih tehnikom kadriranja. Sceničnost, kao jedno od najčešće korišćenih pripovednih sredstava ovoga autora, ima funkciju usredsređenja na ključne predmete i momente kojima se verno dočaravaju haotične slike Sarajeva, ali i da, istovremeno, neposredno naznači uzroke i posledice traumatičnih i tragičnih događaja. Iako romaneskno ostvarenje, ovo delo može doprineti memorijalnoj kulturi srpskog naroda, na način da emotivni odnos pojedinca prema prošlosti konačno preraste u oblikovan sistem kolektivnog pamćenja o stradanju Srba u Sarajevu tokom poslednjeg rata."

Nenad Milkić
foto: Privatna arhiva

Nenad Milkić je u decembru 2020. godine dao intervju za portal Kurira u kojem je govorio o svom romanu "Kosti" i stradanju Srba u Sarajevu.

Nenad Milkić, koji živi i radi u Loznici, autor je kultne trilogije „Mi smo branili Košare” čiji su delovi tri romana: „Poslednja straža”, „Zov karaule”, i „Besmrtni bataljon”. U njima Milkić daje novo svetlo na događaje u rejonu karaule Košare tokom 1998. i 1999. godine. Njegov prvi roman je "Zovem se Dunja" u kojem otvara teme abortusa i nasilja u porodici, iznoseći činjenicu da samo zbog nasilnih prekida trudnoće svake godine Srbija izgubi grad veličine Šapca, Kraljeva ili Čačka.

Kurir/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track