ISTORIJSKI DOGAĐAJ ZA SRPSKU KULTURU Vučić je prvi predsednik koji je obišao Kosančićev venac i mesto gde je spaljena BIBLIOTEKA
Foto: Instagram/Budućnost Srbije

lep gest

ISTORIJSKI DOGAĐAJ ZA SRPSKU KULTURU Vučić je prvi predsednik koji je obišao Kosančićev venac i mesto gde je spaljena BIBLIOTEKA

Pop kultura -

Osamdeset godina čekali smo da jedan predsednik države dođe na najveće zgarište knjiga u Evropi, a to smo u juče dočekali. Aleksandar Vučić obišao je mesto na Kosančićevom mestu, na kojem se do bombardovanja Beograda u Drugom svetskom ratu, 6. aprila 1941, nalazila zgrada Narodne biblioteke Srbije, koja je tada potpuno uništena. Predsednik Srbije se upisao u knjigu sećanja, a ostavio je i crvenu ružu.

- Danas je 6. april, osamdeseti po redu od izbijanja Drugog svetskog rata. U našem slučaju on sadrži specifičnost i simboliku. Pored stradanja ljudi i materijalnih dobara, prve sate Drugog svetskog rata na našem tlu obeležilo je uništenje najznačajnije zbirke pokretne kulturne baštine u ovom delu Evrope - Narodne biblioteke Srbije. I ovog 6. aprila kraj kratera na Kosančićevom vencu, obraslog u korov i naš zaborav, svestan tragičnih posledica tog čina, želim da ukažem na neophodnost uređenja tog lokaliteta, koji i danas svedoči o trijumfu volje da se plamenom postigne trijumf uništenja i zaborava. Cilj ovog obilaska je da se sa tog mesta, na kome je počinjen najveći pojedinačni ratni zločin nad kulturnim nasleđem u čitavoj Evropi tokom Drugog svetskog rata, uputi jasna i odlučna poruka našoj i inostranoj javnosti da Republika Srbija ostaje posvećena idealima antifašizma, slobodarstva, nepokora i saradnje, na kojima su zasnovani savremena Evropa i svet - napisao je Vučić.

Dolazak predsednika republike na ovaj lokalitet, kako ocenjuju bivši upravnik NBS i istoričar Dejan Ristić, uliva nadu da ćemo, nakon 80 godina nebrige o sopstvenom kulturnom i identitetskom nasleđu uništenom na tom mestu 6. aprila 1941, konačno vratiti knjige na Kosančićev venac.

"Ovo je istorijski događaj. Prvi predsednik Srbije koji je u prethodnih 80 godina došao na Kosančićev venac i obratio se naciji sa mesta na kome su nacisti pokušali da plamenom postignu trijumf zaborava.

Dejan Ristić, istoričar
foto: Marina Lopičić

Dolazak predsednika Republike na ovaj lokalitet uliva nadu da ćemo, nakon 80 godina nebrige o sopstvenom kulturnom i identitetskom nasleđu uništenom na tom mestu 6. aprila 1941. godine, konačno vratiti knjige na Kosančićev venac. Osamdeset godina čekali smo da predsednik Srbije dođe na najveće zgarište knjiga u Evropi.

"Danas smo to i dočekali. Hvala predsedniku Republike na ovom gestu i rečima kojeje danas izgovorio", napisao je Ristić na svom Fejsbuku..

Maja Gojković, Vladimir Pištalo
foto: Ministarstvo Kulture

Lokalitet su obišli i novi upravnik NBS Vladimir Pištalo i ministarka kulture Maja Gojković.

- Pre tačno 80 godina, u bombardovanju Beograda, NBS je bila jedna od prvih meta nacističkih aviona. Njeno razaranje 1941. godine spada među najveće zločine nad kulturom koje su nacisti počinili u Evropi. Tog dana, uništavanjem nacionalne biblioteke, jedne od najznačajnijih ustanova kulture svake države, pokušano je zatiranje kulturnog i nacionalnog identiteta jednog naroda - istakla je Gojkovićeva, a prenosi Tanjug.

Maja Gojković, Vladimir Pištalo
foto: Ministarstvo Kulture

Vladimir Pištalo podsetio je na vrednost blaga koje je izgubljeno.

- U prva dva naleta Kosančićev venac je bombardovan konvencionalnim bombama. Biblioteka je oštećena, ali ne fatalno. U trećem pokušaju avioni su naleteli iz pravca Velikog ratnog ostrva i sručili teret zapaljivih bombi. Zgrada je gorela dva dana. Uništen knjižni fond od 500.000 svezaka, 1.424 ćirilskih rukopisa i povelja od 12. do 17. veka, kartografska i grafička zbirka od 1.500 brojeva, 4.000 naslova časopisa i 1.800 naslova novina, nedovoljno proučena zbirka turskih dokumenata o Srbiji, inkunabule i stare štampane knjige, kao i celokupna prepiska značajnih ličnosti iz kulture i političke istorije Srbije i Jugoslavije - kazao je Pištalo.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track