STATISTIKA NAM SAOPŠTAVA BROJEVE, A MI GUBIMO DOBRE I VELIKE LJUDE: Rade Radivojević neutešan zbog smrti Zorana Simjanovića
Foto: Dragana Udovičić, Dragan Kadić

TUŽNO

STATISTIKA NAM SAOPŠTAVA BROJEVE, A MI GUBIMO DOBRE I VELIKE LJUDE: Rade Radivojević neutešan zbog smrti Zorana Simjanovića

Pop kultura -

Kompozitor Zoran Simjanović preminuo je u Beogradu pre dva dana u 75. godini, a vest o njegovoj smrti i dalje potresa njegove kolege. Rade Radivojević za Kurir kaže da mu je neshvatljivo da je korona odnela još jednog velikana.

- Duboko sam potresen vešću da nema više našeg Simketa. Srbija je izgubila velikog kompozitora filmske muzike, a ja druga i prijatelja. Bio sam u toku i pratio njegovu borbu s kovidom i kada smo dobili vest da je bolje i da se izvlači iz krize, odjednom je, preko noći, stigla vest da je izgubio bitku. Strašno. Neshvatljivo. Statistika nam saopštava brojeve, a mi gubimo ljude, dobre i velike ljude - kaže Radivojević.

Rade Radivojević, Zoran Simjanović
foto: Nebojša Mandić

Najviše je od bliskih kolega i prijatelja potresen svakako filmski reditelj i scenarista Goran Marković, koji je izjavio, a prenosi Tanjug, da je s velikim kompozitorom realizovao svaku sekundu materijala koji je radio na filmu, televiziji i u pozorištu i da mu stvarno nije nimalo jasno kako će dalje bez njega.

- Ono što je kod njega najlepše jeste to što su sve njegove kompozicije sasvim različite i nikada nije dozvolio da liči na sebe - istakao je Marković govoreći o preminulom prijatelju i kolegi, profesoru primenjene muzike na FDU, gde i reditelj predaje.

Goran Marković
foto: Ana Paunković

Simjanović je Markoviću tokom cele karijere bio nerazdvojni saradnik, a njihove filmove je krasila upravo ta neprolazna i nezaboravna muzika - "Specijalno vaspitanje", "Nacionalna klasa", "Majstori, majstori", "Variola vera", "Tajvanska kanasta", "Već viđeno", "Tito i ja", "Urnebesna tragedija", "Kordon", "Turneja", "Falsifikator", kao i poslednji film i mini-seriju "Delirijum tremens".

Zoran Simjanović iza sebe je ostavio suprugu Ljiljanu Erić. Veliki kompozitor neće biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, već u porodičnoj grobnici.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track