Najnovije vesti

HANDKE DOLAZI U BEOGRAD DA SE POKLONI ŠOBAJIĆU Nobelovac uskoro ponovo u Srbiji, a povod je i lep i tužan u isto vreme
Foto: Damir Dervišagić, EPA

stiglo pismo od književnika

HANDKE DOLAZI U BEOGRAD DA SE POKLONI ŠOBAJIĆU Nobelovac uskoro ponovo u Srbiji, a povod je i lep i tužan u isto vreme

Pop kultura

Nobelovac Peter Handke u narednom periodu će posetiti Beogradu i otvoriti legat svog prijatelja, pokojnog slikara Miloša Šobajića.

Na sahrani velikog umetnika na Novom groblju u Beogradu ovo je saopštila Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda.

Miloš Šobajić
foto: ATA images

- U velikoj ljubavi prema srpskom narodu, prema Beogradu i svim gradovima sveta koji su ga prihvatali kao svog, poklonio je svoj legat svom gradu i našoj ustanovi. Poslednje dve godine detaljno smo radili na Miloševoj želji da jedan gradski prostor, deo Muzeja grada Beograda, ponese njegovo ime i, za razliku od drugih pomalo statičnih, jedan drugom nalik legata, Miloš je svoj prostor osmislio kao dinamičan, pun ljudi, kao mesto susreta mladih umetnika, starijih, onih koji umetnost vole ili tek žele da se sa umetnošću upoznaju. Njegovim fizičkim odlaskom gubimo mnogo, divnu podršku, izuzetnu energiju i izuzetnog stvaraoca. Ali ostaje ogromna značajna zaostavština nesebičkog stvaraoca. Ostaje ta vedrina, čistota, ono što bih mogla da kažem stalo bi na više strana. Njegov duh buntovnika i večitog mladića mogli su da pariraju čak u zrelom dobu nekom tinejdžeru. Dobroćudno, milo lice večitog dečaka, nežnog osmeha i čistog pogleda, uokvireno anđeoskim kovrdžama - rekla je Medakovićeva.

Jelena Medaković
foto: ATA images

Ona pročitala i pismo Petera Handkea.

- Često mislim na svog druga, njegova slika mi je često pred očima, iako fizički ne prisustvujem sahrani, biću u mislima s Milošem i vama. Veliki slikar i moj prijatelj ostaće zauvek u mom srcu - pročitala je Medakovićeva i dodala: - Handke nije danas na sahrani, ali ga očekujemo na otvaranju Miloševog legata na Topličinom vencu, koji je ostavio Muzeju grada Beograda.

Šobajić je preminuo od posledica koronavirusa pretprošle subote - na dečji praznik, simbolično, jer je on do samog kraja ostao dete.

Peter Handke
foto: Marina Lopičić

Kurir/ M. Kostić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...