ŠOBAJIĆEVA UDOVICA UOČI POMENA OTKRILA: Trebalo je da se venčamo u Dečanima! Pet godina je spremao izložbu na KOSOVU
Foto: Damir Dervišagić

lepo i tužno

ŠOBAJIĆEVA UDOVICA UOČI POMENA OTKRILA: Trebalo je da se venčamo u Dečanima! Pet godina je spremao izložbu na KOSOVU

Pop kultura -

Pre četiri dana na Kosovu, u galeriji Doma kulture u Gračanici, otvorena je izložba slika nedavno preminulog Miloša Šobajića, a juče mu je u Sabornoj crkvi u Beogradu održan parastos i četrdesetodnevni pomen.

Supruga slikara Maja T. Iskjerdo otkrila je da je njegova želja bila da se u južnoj srpskoj pokrajini i venčanju u manastiru.

- Ovo je prva izložba na kojoj on fizički nije bio prisutan, a ujedno i najvažnija za njega, jer predstavlja krunu njegovog izlaganja po Srbiji, čemu se posvetio u poslednjih pet godina. Kruna, jer su Kosovo i Metohija kolevka srpskog naroda, a Miloš je toliko bio radostan što će se ova izložba ostvariti, pošto prošle godine, zbog korone, nije mogla da se realizuje. Nakon izložbe trebalo je da sledi naše venčanje u Visokim Dečanima - napisala je Maja na svom Fejsbuku.

Miloš Šobajić
foto: ATA images

Izložba u Gračanici traje do 25. juna. Poznati srpski i evropski slikar Miloš Šobajić preminuo je 24. aprila od posledica kovida 19 u bolnici "Dragiša Mišović" u Beogradu. Imao je 76 godina, a supruga Maja s njim je bila pet godina u braku.

- Bio sam zaljubljen kao dečak u neku devojčicu Rut, ali moja prva ljubav desila se u gimnaziji. Zaljubio sam se u moju Lotku, s kojom sam se sreo u Prvoj beogradskoj gimnaziji. Oženio sam se i s njom proveo 40 godina života. Umrla je pre desetak godina. Drugi brak je bio život svakodnevni. To je bila moja najveća greška. Neću ni ime da joj pomenem. Nekad se ljudi zatrče u neko svetlo, a to nije bilo svetlo nego mrak. Meni se desio mrak iz kog sam izašao kao nov čovek. Sada živim svoj sedmi život po redu sa suprugom Majom, Amazonkom iz plemena Ašaninka u Peruu. Četiri godine smo u braku i osećam se kao drugi čovek. Imam osećaj kao da je za mene život tek sada počeo - govorio je slikar za života za Kurir.

Šobajić je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a njegov legat biće uskoro otvoren u Muzeju grada Beograda.

Miloš Šobajić
foto: Damir Dervišagić

Kurir.rs

Bonus video:

01:18

OVDE JE STRELJAN SAVA ŠUMANOVIĆ: Spomen-groblje u Sremskoj Mitrovici čuva sećanje na zverski ubijene Srbe (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track