HARISON FORD JE ŽIVA LEGENDA I NAPUNIO JE 79 GODINA: Ima 22 godine mlađu ženu, kuću im je napravio GOLIM RUKAMA! (ANKETA)
Foto: Shutterstock, Profimedia, Printscreen

holivudski šmeker

HARISON FORD JE ŽIVA LEGENDA I NAPUNIO JE 79 GODINA: Ima 22 godine mlađu ženu, kuću im je napravio GOLIM RUKAMA! (ANKETA)

Pop kultura -

Harison Ford jedan je od najplaćenijih i najpopularnijih glumaca Holivuda, a 13. jula je napunio 79 godina. Rođen je u Čikagu.

Harison Ford
foto: Profimedia

Tokom svoje zavidne karijere dobio je brojne nagrade za uloge. Svetsku slavu stekao je zahvaljujući ulozi Hana Sola u serijalu "Ratovi zvezda", a tu je ulogu reprizirao u četiri nastavka u razdoblju od više od 42 godine. Glumio je i u kultnom filmu "Blade Runner" iz 1982. godine.

Glumio je i Indijanu Džonsa, pojavio se u brojnim akcionim filmovima, ali i romantičnim dramama. Odigrao je ulogu u velikom hitu "Air Force One", koji je zaradio 315 miliona dolara, a prvotno je trebalo da glumi Kevin Kostner. Njegovo ime obično se u filmovima navodi kao Harison Džej Ford da ga ne pomešaju sa njegovim imenjakom koji se proslavio u nemim filmovima.

Harison Ford, Han Solo
foto: Profimedia

Što se uloga tiče, ima specifične kriterijume. Tako je na primer odbio da glumi u hitovima "Park iz doba Jure" i "Patriota". Zbog njegove posvećenosti borbi za spasavanje okoline i životinja, vrsta mrava nazvana je Ford prema njemu. Glumac ne mari za tehničke detalje, pa je tako navodno snimio celu franšizu "Ratovi zvezda" bez ikakvog ugovora.

Pre nego što je počeo da se bavi glumom, radio je jedno vreme kao stolar, a još i danas kaže kako mu je to omiljeni hobi. Koliko je vešt, pokazuje i njegova kuća na ranču u gradiću Džekson Hol. Tu kuću je sam izgradio, a lad nije u Los Anđelesu, upravo tu provodi vreme sa suprugom Kalistom Flokhart.

Iako je snimio brojne hitove, Ford je samo jednom bio nomininovan za prestižnu nagradu Oskar, i to davne 1986. za film "Svedok". Ford je poznat u javnosti po tome što jako drži do privatnosti, a na crvenom tepihu pojavljuje se samo kad mora zbog obveza prema novom filmu ili supruge Kaliste.

Profimedia, Harison Ford, Kalista Flokhart
foto: Profimedia

Pre nego što se skrasio s Kalistom, dvaput je bio u braku. Od prve supruge, kuvarice Meri Markvard razveo se nakon 15 godina braka i imaju sinove Vilarda (52) i Bena (53). Harison je u drugom braku bio od 1983. do 2004. sa televizijskom scenaristkinjom Melisom Matison. Bivši supružnici imaju ćerku Džordžiju (31) i sina Malkolma (33) i oboje se bave glumom

Harison Ford
foto: Profimedia

Fordova sadašnja supruga Kalista usvojila je sina Liama (19) dok je bio beba, a kasnije ga je usvojio i Harison. Par je u braku od 2010. godine, a vezu su započeli 2002. nakon što su se upoznali na dodeli Zlatnih globusa. Iako su mnogi zli jezici tvrdili da njihova ljubav neće uspeti, slavni par i danas dokazuje da ljubav ne poznaje godine.

Šta vi mislite?

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

00:56

SLOBODA MIĆALOVIĆ PUSTILA GLAS! Glumica PEVA dok se sređuje, a NATAŠA NINKOVIĆ je snima: Oduševile sve na mrežama!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track