OBELEŽITE OGNJENU MARIJU UZ KURIR: U petak, 30.jula, POKLON IKONA ZA ZLATOTISKOM i dodatak TV Ekran
Foto: Promo

OBELEŽITE OGNJENU MARIJU UZ KURIR: U petak, 30.jula, POKLON IKONA ZA ZLATOTISKOM i dodatak TV Ekran

Pop kultura -

Pravoslavni vernici u petak, 30. jula, obeležavaju praznik svete veliko mučenice Marine, u narodu poznat kao Ognjena Marija, koja se poštuje kao borac za hrišćansku veru i zaštitnica žena. Tog dana, Kurir svim čitaocima poklanja IKONU SA ZLATOTISKOM i dodatak TV Ekran.

Ognjena Marija, sveta mučenica Marina, bila je rodom iz Antihije. Krstila se u 12. godini i zbog vere u Isusa Hrista stradala je u vreme cara Dioklecijana.

Prema narodnom verovanju, Sveta Marina pali i kažnjava ognjem i kao Sveti Ilija koji kažnjava gromom ona spada u "ognjevite" svece. Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine "gori nebo i zemlja", ne rade nikakvi poslovi.

U narodnom predanju čuvaju se primeri mnogih nesrećnih slučajeva koji su se dogodili na današnji dan, kada su se neoprezni plivači udavili u rekama i jezerima. Zato se veruje da na Ognjenu Mariju takođe treba izbegavati kupanje u "velikim vodama".

U nekim delovima Istočne Srbije uvreženo je mišljenje da devojke na ovaj dan treba da poklone ogledalce mladiću koji im se sviđa i da će taj zauvek u njih gledati kao "u svoj odraz u ogledalu".

Kao drugi poklon dobićete dodatak TV Ekran:

poklon, Kurir
foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track