PREMINULA ČUVENA KNJIŽEVNICA: Mirjana Stefanović umrla u 82. godini, iza sebe ostavila veliko književno delo
Foto: Aleksandr Kichigin / Alamy / Alamy / Profimedia

velika tuga

PREMINULA ČUVENA KNJIŽEVNICA: Mirjana Stefanović umrla u 82. godini, iza sebe ostavila veliko književno delo

Pop kultura -

Srpska knjževnica Mirjana Stefanović preminula je u 82. godini, saopšteno je iz Srpskog književnog društva. Stefanović je živela u Nišu, Kosančiću i Novom Sadu, a od 1951. i u Beogradu.

Školovala se u NovomSadu, Beogradu i Delhiju (Indija) i bila je magistar engleske književnosti. Godine 1966. i 1967. radila je kao novinar saradnik na Trećem programu Radio-Beograda, a od 1967. do 1973. bila novinar redaktor u Dečijoj redakciji Radija. Od 1974. do 1991. bila je urednica u izdavačkoj kući "Nolit".

Osnovala je i 16 godina vodila biblioteku Raspust, u kojoj je objavila preko 50 knjiga za mlade izabranih iz svetske i domaće književnosti. Učestvovala je u uređivanju savremene poezije i bila urednica biblioteke Zanimljiva nauka. Bila je glavna urednica edicije "Prva knjiga Matice srpske" (1974-1979) i član redakcije "Letopisa Matice Srpske" (1982-1983).

Među njenim najpoznatijim delima ističu se zbirke "Pomračenje", "Iskisli čovek", "Odlomci izmišljenog dnevnika", kao i dečije knjige "Vlatko Pidžula", "Enca sa kredenca", "Šta radi ova fota" i "Sekino seoce". Dobitnica je mnogih književnih priznanja u zemlji i regionu.

spomenik, sahrana, groblje, smrt
foto: Shutterstock

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

01:26

KOMEMORACIJA POVODOM SMRTI ĐORĐA MARJANOVIĆA Poslednji pozdrav uz ZVIŽDUK U 8: Od estrade je napravio muzičko pozorište (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track