NEKA I NISI, J*BI GA! PAVLE VUISIĆ KUSTU JE ZNAO OD NJEGOVE 14: A svedočenje legendarnog glumca o mladom reditelju je FASCINANTNO
Foto: Profimedia, Printscreen YT

pavle je bio škrt na rečima

NEKA I NISI, J*BI GA! PAVLE VUISIĆ KUSTU JE ZNAO OD NJEGOVE 14: A svedočenje legendarnog glumca o mladom reditelju je FASCINANTNO

Pop kultura -

Pavle Vuisić je tog dana posebno želeo da govori o reditelju Emiru Kusturici. Otkrio je mnoge stvari koje je malo ko znao o slavnom reditelju.

U Muzeju kinoteke u Kosovskoj 11, od 6. do 9. septembra biće prikazan izbor filmova Pavla Vusića, svrstanih hronološki od 1967. kada je snimio "Bokseri idu u raj“, u režiji Branka Ćelovića, do „Sutona“ (1982) Gorana Paskaljevića.

Na programu su i neizostavni „Ko to tamo peva“ (1980) Slobodana Šijana, „Paja i Jare kamiondžije“ (1973) Mila Đukanovića, „Događaj“ (1969) Vatroslava Mimice, za koji je Vuisić dobio nagradu Car Konstantin na festivalu u Nišu…

Emir Kusturica
foto: Kurir/Z.Šaponjić

Sve ovo upriličeno je povodom 95 godina od rođenja slavnog srpskog i jugoslovenskog glumca.

Podsećanja radi, u jednom od retkih intervjua koje je dao, Paja je najviše želeo da priča o reditelju Emiru Kusturici. Razgovor je upriličen one godine kada je film "Sećaš li se Doli Bel" bio prikazan na filmskom festivalu u Puli.

"Eto vidiš, o njemu, o tom malom Kusturici, ‘oću da ti pričam. Ajd’ sad iskoristi pa napiši nešto za novine šta ja mislim o tom detetu", rekao je Vusić i nastavio:

"Ja sam ti tog malog Kusturicu video negde kad je imao 14 godina. Kao i svaki klinac, on je blenuo. Naše viđenje je bilo u Sarajevu, a kasnije sam još nekoliko puta bio i obilazio noćne lokale, koji čak i ne postoje, sa njegovim ocem. Jednog dana pozvaše me iz Sutjeska filma, da snimam kod nekog Kusturice. Čuš, Kusturica? Bile su doduše dve-tri telefonske intervencije i ja odem u Sarajevo. Pogledam jednog momka, ćutljivog, hladnog, znaš, koji mi kaže - Je l’ čika Pajo, jes’ ti ovo pročitao?

- Nisam, sinko!

- Neka i nisi, jebi ga! Al’, pozdravio te, babo. Znaš ti mog babe? On meni rek’o da ćeš ti igrati u mom filmu.

I normalno, ja onda pristanem. I odigram tetka. Njegov babo, moj ahbab i prijatelj, brinuo se o tom filmu više nego i sam Emir", ispričao je tada Paja Vuisić.

Rekao je kako je "taj mali Kusturice jedan divan, sladak dečko", prenosi P.U.L.S.E.

Pavle Vuisić
foto: Printscreen/Youtube

kurir.rs/P.U.L.S.E.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track