SARA VUJOŠEVIĆ SE VRATILA NASTUPIMA: Balkanska diva oduševila sve u Moskvi!
Foto: Privatna arhiva

SAVREMENA KLASIČNA MUZIKA

SARA VUJOŠEVIĆ SE VRATILA NASTUPIMA: Balkanska diva oduševila sve u Moskvi!

Pop kultura -

Sara Vujošević Jovanović ponovo oduševljava, ne samo publiku iz njene Crne Gore i Srbije, već i ljubitelje opere u Rusiji!

Sara Vujošević
foto: Privatna arhiva

Posle fenomenalnog nastupa sa Ruskim Nacionalnim Orkestrom ‘Rosgvardija’, gde je izvodila program savremene klasične ruske muzike, u “Baljšom zalu” Moskovske konzervatorije P. I. Čajkovski, na ceremoniji zatvaranja festivala “Albert Simjonovič Leman i njegovi učenici”, a koja je bila posvećena 105. godišnjici od rodjenja istoimenog kompozitora, Narodnog Umetnika RSFSR i dobitnika Staljinove nagrade, renomirana operska umetnica poreklom iz Crne Gore, sopran Sara Vujošević Jovanović, učestvovala je na festivalu “Univerzum Prokofjeva”, u čast 130 godina od rodjenja kompozitora Sergeja Prokofjeva, 12. septembra, u samom srcu Moskve, u Muzeju Prokofjeva.

Predvidjeno je da u organizaciji Ruskog Nacionalnog Muzeja Muzike (koji pod svojim okriljem podrazumeva: muzej Čajkovskog, muzej Šaljapina, muzej Galavanova i muzej Holdenvajzera) festival ‘Univerzum Prokofjeva’ traje tokom cele sezone 2021/22 godine, a naša predivna Sara je imala privilegiju da sa koncertom “Vokalna muzika Prokofjeva” sa kolegama: Dmitrijem Grinihom (bariton) i Reginom Gazimivoj (klavirska pratnja) otvori ciklus koncerata širokog stvaralačkog opusa ovog genijalnog ruskog kompozitora. Koncert je vodila dr istorije umetnosti Irina Novičkova. Na repertoaru su bili gotovo svi vokalni žanrovi koje je veliki kompozitor stvarao, od opera i kantate, do romansi, pesmi bez reči i obrade narodnih ruskih pesama. Kreativnost i stvaralaštvo Prokofjeva nije značajno samo za istoriju ruske, već i svetske muzike. Njegov muzički jezik je poseban, tkz “prokofjevski stil” ne moze se povezati ni sa jednim drugim, sto je značajno uticalo na razvitak muzike u drugoj polovini XX veka. Zbog svega navedenog teže je izvoditi njegovu vokalnu muziku, u kojoj nema uobičajenih motiva i poznatih intonacijskih jednostavnosti. Moćni glas Sare Vujošević Jovanović je izuzetno pogodan za izvodjenje ove muzike.

Kritika Ruskog Nacionalnog Muzeja piše: “Vrhunska umetnica iz Crne Gore, Sara Vujošević Jovanović, poseduje živopisni vokalni raspon i spektar, kako bi prenela punoću lirskog opusa. Od nežno elegičnog piano-a, do strastvenog entuzijastičkog obimnog forte. Pet pesama bez reči, neverovatno teških za izvedbu, s obzirom da nema književne slike na koju se izvodjač može osloniti i izrazito prisutna atonalnost, stvara percepciju da glas postoji samo kao instrument i ništa drugo; no, u izvedbi crnogorske umetnice Sare Vujošević Jovanović ove kompozicije zvučale su besprekorno intonacijski precizne, pokazavši u svojoj interpretaciji izuzetnu veštinu fleksibilnosti, virtuoznosti sa suptilnim osećajem za “prokofjevski stil”. “

Sara Vujošević
foto: Privatna arhiva

Jedan od omiljenih, medju publikom, elemenata kod kamerne vokalne muzike Prokofjeva su njegove obrade ruskih narodnih pesama, gde kompozitor nije uspeo samo da prenese duh ruske muzike kroz folklor, već i da uspešno koristi potpuno neočekivane kombinacije ruske pesme sa, na primer, džezom ili svojim ranim neoklasičnim stilom. A već pomenuta kritika nadalje piše: “Vrlo je neophodno napomenuti neočekivani momenat, za naše slušaoce- a to je monumentalna intelektualna sposobnost soprana Sare Vujošević Jovanović da prenese karakter ruske muzike, kroz savršeno znanje i izgovor ruskog jezika. Tolike godine tokom školovanja u Moskvi su očigledno bile vrlo plodonosne. Njena sposobnost pronicanja i osvajanja osobenosti zvuka ruskog folklornog materijala je jednostavno neverovatna. Od širine i “beskrajne kantilene” dugih ruskih pesama- gde je ova nadarena operska umetnica pokazala besprekorno umeće i mogućnosti svog disajnog aparata, do neobuzdane, gotovo ekstatične plesnosti u jedinstvenim ruskim “usklicima”, gde je pokazala idealno vladanje vokalnim registrima.”

Na naše pitanje povodom utisaka posle nastupa u Moskvi, prelepa Sara, inače majka četvoro dece, odgovorila nam je da je beskrajno srećna što su okolnosti usled pandemije dozvolile da se vrati sceni i da se nada da će tako i ostati. Ostaje nam samo da ovoj izvanrednoj umetnici sa naših prostora poželimo uspeha na sledećem nastupu, vec 25. septembra, gde će u organizaciji Ruskog Instituta Istorije Umetnosti i Ministarstva kulture RF biti jedan od gostiju, u “Moskovskom Rahmanjinovskom zalu”, na autorskoj večeri kompozitora i izvoditi dela zasluženih umetnika država Ukrajine i Poljske.

Goran Anđelković

Foto: Rustam Rustad

Sara Vujošević
foto: Privatna arhiva

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

00:04

KARIĆ PLAČE ZA NJOM U RIJALITIJU, A ONA IZLAZI I TO U LATEKS IZDANJU: Misica se nabila na štikle i utegla, a poruke se NIŽU! VIDEO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track