MINJA SUBOTA JE OBELEŽIO NAŠA DETINJSTVA: Evo kako je nastao MUZIČKI TOBOGAN i za sve je kriv namršteni DUŠKO RADOVIĆ
Foto: Printscreen YT

Dao mu savet kojeg se držao do kraja

MINJA SUBOTA JE OBELEŽIO NAŠA DETINJSTVA: Evo kako je nastao MUZIČKI TOBOGAN i za sve je kriv namršteni DUŠKO RADOVIĆ

Pop kultura -

Minja Subota, koji je izgubio bitku sa teškom bolešću u 82, ostaće upamćen kao čovek koji nas je svake nedelje pre podne pikovao za televizor da gledamo i slušamo Muzički tobogan.

U intervjuu za Kurir otkrio je kako je nastala čuvena emisija uz koju su odrasle generacije i generacije mladih.

Pre „Tobogana“ u Novom Sadu sam radio „Željoteku“. Publika danas taj materijal može da vidi na mom Jutjubu. Tražio sam od gostiju da mi pevaju što su želeli, a nikad nisu imali prilike na televiziji. Goste je pratio orkestar Janike Balaša. Arsen je pevao Aznavura. Ana Bekuta otpevala je „Women in love“ Barbre Strajsend iz istog tonaliteta, Toma Zdravković je zapevao „Kradem ti se u večeri“.

To je jedan značaj period za TV. Ovo što danas ljudi rade jeste na bazi tih osamdesetih godina. Mislim da tek tada počinje moj rad za decu uz pomoć Ljubivoja Ršumovića i Dobrice Erića. Ršum je došao na ideju da napravimo pesme za decu da i oni imaju svoju top-listu. Radio je on tada „Dvogled“ na televiziji, a urednik je bio Duško Radović. Mi smo tu osnovali i Dečje beogradsko proleće. Posle su nastali festivali u Sarajevu, Zagrebu u Skoplju.

Savet Duška Radovića

Napisao sam tih godina i najznačajniju pesmu na Ršumove stihove „Deca su ukras sveta“. Urednik dečjeg programa na TV Duško Radović nam je tada rekao: „Deci samo poklanjajte najbolje!“ On je bio uvek namršten, ali kad ti nešto kaže, padneš sa stolice. Dao mi je najbolji savet u životu, a to je: „Deci se obraćajte kao sebi ravnima. Uvek sa: ‘Poštovana deco’“.

Smatrao sam da deca zaslužuju program po uzoru na Evroviziju i onda sam ja napravio „Muzički tobogan“. Nisam našao na razumevanje za taj program u TV Beograd, već u Novom Sadu. Urednici u Vojvodini su bili pesnici. Mi smo ceo program snimali u Pionirskom gradu. Reportažna kola i kamermani su dolazili iz Novog Sada. Snimali smo za jedan dan emisiju sa 250 mališana u studiju. Imali su ručak.

Mnogi mi danas kažu da su deca „Tobogana“, a ja nove otkrivam svakog dana. Shvatio sam je Leontina pevala tu prvi put svoju kompoziciju. Sestre Kovač su se predstavile s pesmom koju im je napisao Bata. Bilo je tu čelista, instrumentalista, a i jedan Dženan Lončarević. Pevao je u crvenoj jakni, a među poslednjima je nastupala Nataša Bekvalac. Imala je prva sa sobom na sceni i male balerine. Ona je pravi tip šlager pevača. Nataša bi u Nemačkoj mnogo bolje prošla jer dobro izgleda i peva. Njena nesreća je jedino što nije dobar pevač kao Tanja Banjanin.

Minja Subota
foto: Nemanja Nikolić

kurir.rs

Bonus video:

01:42

MINJA SUBOTA SE OPROSTIO OD BALAŠEVIĆA: Ostavio je veliko bogatstvo Novom Sadu, Vojvodini i regionu (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track