PO OVOJ GLUMICI JE SILVANA SEBI DALA IME: Pevačica NASTRADALA u saobraćajki, a ona je doživela tešku TRAGEDIJU i umrla od raka
Foto: Printscreen

obe imale teške sudbine

PO OVOJ GLUMICI JE SILVANA SEBI DALA IME: Pevačica NASTRADALA u saobraćajki, a ona je doživela tešku TRAGEDIJU i umrla od raka

Pop kultura -

Film "Toma" privukao je veliku pažnju publike, a glavne uloge pripale su Milanu Mariću i Tamari Dragičević koji su tumačili likove Tome Zdravkovića i Silvane Armenulić.

- Kakvo ti je to ime "Silvana"? - pita u filmu "Toma" mladić iz Pečenjevaca prelepu bosansku pevačicu, koja je u Jugoslaviji već izgradila ime.

Silvana Armenulic, Toma Zdravkovic
foto: Printscreen, Printscreen YT

Njen odgovor ih odvodi u duhovitu razmenu, a Toma tada prvi put čuje za Silvanu Mangano, italijansku glumicu koja je nekoliko godina ranije očarala mladu Zilhu Barjaktarević. Toliko da je i sama postala Silvana Barjaktarević, dok mnogo kasnije brak sa Radmilom Armenulićem nije joj doneo ime pod kojim ćemo je pamtiti večno.

Silvana Armenulić
foto: Printscreen

Tominu zbunjenost u filmu verovatno će deliti brojna bioskopska publika. Barem od mlađih generacija malo ko je čuo za tu "žensku" koja je inspirisala Silvanu.

Baš kaob i Armenulićeva, Silvana Mangano je sa 16 godina počela da nastupa. Želeći da pobegne od siromaštva, nakon detinjstva koje je obeležio Drugi svetski rat, Silvana je radila kao plesačica i manekenka, da bi 1946. pobedila na takmičenju za Mis Rima.

Silvanua Mangano
foto: Profimedia

Lepota ju je odvela pravo na filmsko platno. Već iduće godine takmičila se na nacionalnu lepoticu, a iako je Lučija Bose odnela titulu, brojne lepotice su se te godine baš sa te bine otisnule u sedmu umetniost - međunarodni seks simbol Đina Lolobriđida, Eleonora Rosi Drago, Đijana Marija Kanale i, naravno, Silvana Mangano.

Ogroman uspeh postigla je u ostvarenju "Gorki pirinač", filmu Đuzepea de Santisa. Radnja se odvija na pirinčanim poljima u dolini Poa, gde dvoje sitnih kriminalaca, Valter i Frančeska, pokušavaju da se sklone od policije, pa se priključuju tamošnjim beračima; među njima je lepa Silvana (čiji lik tumači Silvana Mangano), u koju je zaljubljen demobilisani vojnik Marko, ali koju sve više zavodi novac koji je Valter zaradio kriminalom.

Silvanua Mangano
foto: Profimedia

Kada su producent Dino di Lorentis i reditelj De Santis poverili Silvani ovu rolu, 18-godišnjakinja već se pojavila u nekoliko filmova. Ali uloga u kojoj je dobila priliku da igra na kartu svoje lepote i seksualnosti učinila ju je senzacijom preko noći.

Popularnost koju joj je doneo "Gorki pirinač" omogućila joj je da nastavi da se glumom bavi još skoro četiri decenije. Iako nikada nije stekla svetsku slavu kao njene koleginice i vršnjakinje Sofija Loren i Đina Lolobriđida, Mangano je ostala jedna od omiljenih filmskih zvezda u Italiji tokom 1950-ih, 1960-ih i 1970-ih, i jedan od prvih seks simbola italijanske kinematografije.

Ugled je stekla zahvaljući nizu zapaženih pojavljivanja u filmovima Pasolinija i Viscontija. Igrala je ostvarenjima u "Ana", "Zlato Napulja", "Mambo", "Teorem" "Smrt u Veneciji"... Jedan od njenih poslednjih filmova bila je "Dina" Dejvida Linča, čiji se rimejk trenutno prikazuje u bioskopima.

Iako se uveliko šuškalo da je bila u ljubavi sa poslednjim iranskim šahom Mohamedom Rezom, nikada to javno nisu priznali. Silvana je bila udata za producenta Dina de Lorentisa sa kojim je imala sina i tri ćerke. Jedna od njenih ćerki, Veronika, voditeljka je dve emisije na Food Chanel, dok je druga Rafaela, sa svojim ocem koproducirala film "Dina".

Silvana je doživela i tešku tragediju - njen sin Federiko poginuo je 1981. godine u padu aviona na Aljasci. Tuga je nije približila suprugu. Ona i De Lorentis su 1983. godine prestali da žive zajedno, a pet godina kasnije započeli su brakorazvodnu parnicu.

Silvana se u međuvremenu razbolela, a nakon operacije, pala je u komu i umrla od raka pluća u Madridu 1989. godine. Imala je svega 59 godina. Za 13 godina nadživela je bosansku "kraljicu sevdalinki" koju je nekada davno očarala svojom pojavom i lepotom.

Silvanua Mangano
foto: Profimedia

Kurir.rs/I.B/Telegraf

Bonus video:

04:33

SUZANA JE OŽIVELA GLAS JEDNE OD NAJPOPULARNIJIH PEVAČICA! Nekadašnja pobednica Evrovizije pevala sve Silvanine numere u filmu Toma

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track