OTVORENA IZLOŽBA CVETE ŠEBEZ U VRANJU: Radovi nastali vođenjem ilustrovanog dnevnika u toku vanrednog stanja!
Foto: T.S.

kultura

OTVORENA IZLOŽBA CVETE ŠEBEZ U VRANJU: Radovi nastali vođenjem ilustrovanog dnevnika u toku vanrednog stanja!

Pop kultura -

Izložba ,,Dragi dnevniče”, autorke Cvete Šebez, dizajnerke tekstila iz Beograda, otvorena je u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju.

Vođenje dnevnika, likovnog ili pisanog karaktera, jedan je od načina na koji pojedinac može spoznati sebe, svoju psihu, osećanja. Radovi su upravo nastali na taj način, vođenjem “ilustrovanog dnevnika”, u toku vanrednog stanja. Preplitanjem elemenata, linija i bojenih površina, na njima su prikazane emocije umetnice koje su paralela sa karantinom kog su svi na ovom podneblju iskusili, svako na svoj način. Nastale kompozicije, crteži, u početku kao zabeleške osećanja na papiru, materijalizovani su na tekstilnom materijalu – predmetu koji je utkan u živote svih ljudi od samog rođenja. Ovim načinom tekstil kao medij simbolizuje sponu, kako među pojedinacima u društvu, tako i između umetnice, rada i posmatrača.

Postavka ukazuje na važnost održavanja mentalne higijene kod ljudi, sa posebnim fokusom na ispitivanje novonastale situacije izazvane pandemijom virusa u kojoj se čitav svet trenutno nalazi.

Cveta Šebez rođena je u Beogradu 1992. godine. Završila je srednju stručnu školu - Školu za dizajn 2008. godine, smer tekstil, a zatim i osnovne i master studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, smer dizajn tekstila.

U januaru 2020. godine stiče zvanje master dizajnera i iste godine postaje ULUPUDSov član kandidat. Pored tekstilnog dizajna usmerena je i na stvaranje tekstilne umetnosti. U radovima joj se uglavnom prepliću linije i površine ispunjene teksturama, kao i strukture različitih kvaliteta dobijene korišćenjem kombinacije tekstilnog i drugih likovnih medija. Autorka je izlagala na brojnim samostalnim i grupnim izložbama.

Izložba je uz obavezno poštovanje epidemioloških mera otvorena za posetioce svakog radnog dana od 10 do 17 sati i vikendom od 10 do 14 sati, saopštavaju iz Galerije Narodnog muzeja u Vranju.

Galerija Narodnog muzeja u Vranju
foto: T.S.

T.S.

Bonus video:

03:22

Dragoslav Ilić deka povređene devojčice u Zemunu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track