Najnovije vesti

ISPRAĆAJ DOAJENA FOTOGRAFIJE ŽELJKA SINOBADA! Sahranjen će biti na groblju Lešće u Beogradu
Foto: Vladimir Šporčić

Zbogom

ISPRAĆAJ DOAJENA FOTOGRAFIJE ŽELJKA SINOBADA! Sahranjen će biti na groblju Lešće u Beogradu

Pop kultura

Jedan od doajena novinske fotografije u Srbiji Željko Sinobad koji je preminuo je u 59. godini posle duge i teške bolesti, biće sahranjen u 13 časova subotu na groblju Lešće u Beogradu.

Željko Sinobad skoro ceo radni vek proveo je u Politici i radeći za različita izdanja ove novinske kuće, a bio je i urednik fotografije u Ilustrovanoj politici.

Sinobad je rođen 2. novembra 1962. godine u Beogradu, a poreklom je iz Knina. Fotografijom je počeo da se bavi 1980. godine, a ovekovečio je brojne događaje koji su ispisivali stranice novije istorije.

Željko Sinobad
foto: Željko Sinobad

Startujući kao novinski fotograf u vreme kada su na ovim prostorima tek počele da se naslućuju nevolje, ovekovečio je događaje koji su ispisivali stranice istorije.

- Od albanskih demonstranata s Titovim slikama (Upotreba mrtvog vođe), preko pobunjenih radnika Trepče (Otpor), do sudara policije i demonstranata na ulicama Beograda 9. marta 1991. (Bitka na Pozorišnom trgu), Sinobad u fokusu ima obične ljude. Njega ne interesuju portreti vođa, nosilaca visoke politike, već oni kojima dobre ili loše političke odluke menjaju, a često i ugrožavaju život. Otuda lepeza tragikomičnih kontroverzi u izboru fotografija jednog vremena kojeg se nerado sećamo, jer je u plamenu odnelo sistem vrednosti koji je delovao neupitno, zapisano je o Sinobadovom opusu, uoči jedne od brojnih izložbi njegovih fotografija.

Tokom bogate karijere proputovao je pola sveta, bio je član ULUPUDS-a, nagrađivan je, a iza sebe je imao ogroman broj grupnih i nekoliko samostalnih izložbi. Osim za matičnu kuću, radio je za mnoge domaće i svetske ilustrovane časopise, a Sinobadove fotografije krasile su brojne umetničke kataloge, monografije, i bile ilustracije za književna dela.

Sam Željko Sinobad imao je običaj da kaže:

- Fotografija ne laže, ona svedoči.

Željko Sinobad
foto: Željko Sinobad

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track