RADOVAN KARADŽIĆ I SINIŠA MIHAJLOVIĆ JUNACI ROMANA DANSKOG KNJIŽEVNIKA: U delu Helter skelter pojavljuju se Putin i mnogi Srbi
Foto: Profimedia, Giorgio Benvenuti AP

Zanimljivo štivo iz sveta

RADOVAN KARADŽIĆ I SINIŠA MIHAJLOVIĆ JUNACI ROMANA DANSKOG KNJIŽEVNIKA: U delu Helter skelter pojavljuju se Putin i mnogi Srbi

Pop kultura -

Danski pisac Jens-Martin Eriksen objavio je nedavno novi roman "Helter skelter". Zaplet ove priče dešava se u bliskoj budućnosti, a njegovi junaci su Radovan Karadžić i pesnik Handke.

Jens-Martin Eriksen
foto: Privatna Arhiva

- Roman je vizija neposredne budućnosti Danske, u kojoj tajne organizacije podstiču građanski rat između migranata i desničara. Delo umnogome sagledava i mogući rasplet događaja u srpskoj budućnosti. U ovoj distopiji iz 2027. stari pesnik Handke u manastiru Privina glava pozdravlja ujedinjenje Republike Srpske i Srbije, Radovan Karadžić s nanogicom na jednom grčkom ostrvu preko Vocapa čita pesmu "Sarajevo", a FK Crvena zvezda predvođena trenerom Sinišom Mihajlovićem igra meč Lige šampiona s Kopenhagenom. Toliko i mnogo više se Srbi pojavljuju u romanu o propasti Danske, kojoj Putin mora da ponudi vojnu pomoć - navodi izdavač "Presing" u saopštenju za medije.

Jens-Martin Eriksen
foto: Privatna Arhiva

Pisac je deset godina pokušavao da napiše nešto što već sutradan ne bi prestigla ni sama stvarnost. Valja se nadati da se to ovog puta neće dogoditi. Ova je knjiga odgovor na Uelbekovo "Pokoravanje" - šta bi krajnja desnica mogla da učini da do pokoravanja i ne dođe, već da se "evropska etnosfera" uspešno odbrani. Ne treba ni naglašavati koliko je taj scenario ujedno i razorna kritika levog multikulturalizma.

Jens-Martin Eriksen (1955), pisac, pripovedač, dramaturg, esejista i polemičar, debitovao je 1985. romanom "Nani". Novi roman će u ponedeljak predstaviti u Beogradu od 19 časova na promociji u knjižari "Delfi" SKC.

Crvena zvezda
foto: www.crvenazvezdafk.com

Kurir.rs

Bonus video:

03:01

HASAN OTKRIO ZANIMLJIVE DETALJE IZ BOLNICE: Kad su mi pustili moju pesmu, pomislio sam da su me OTPISALI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track