SPORAZUM ARHIVA SLOVENIJE I JUGOSLOVENSKE KINOTEKE: Prvi slovenački igrani filmovi se vraćaju kući
Foto: Arhiv slovenačkog filmskog centra

primopredaja na festivalu

SPORAZUM ARHIVA SLOVENIJE I JUGOSLOVENSKE KINOTEKE: Prvi slovenački igrani filmovi se vraćaju kući

Pop kultura -

Ambasada Republike Slovenije u Beogradu sa zadovoljstvom saopštava da se 13 originalnih snimaka slovenačkih igranih filmova, koji su čuvani u prostorijama Jugoslovenske kinoteke, vraćaju u Sloveniju. Radi se o filmovima "Na svoji zemlji", "Trst", "Kekec", "Jara gospoda", "Svet na kajžarju", "Dobri stari pianino", "Dobro morje", "Akcija", "Veselica", "Ti loviš", "Naš avto", "Tri četrtine sonca in Balada o trobenti in oblaku".

Filmovi su 1968. godine na osnovu dogovora o depozitu, a od strane producenta Triglav filma, bili predati arhivu Jugoslovenske kinoteke u Beogradu na pažljivo čuvanje, pošto u Sloveniji u to vreme nije bilo odgovarajućeg prostora za skladištenje filmova na nitratnoj filmskoj traci.

Sklapanjem sporazuma između Arhiva Slovenije i Jugoslovenske kinoteke, uspešno su okončani višegodišnji napori u okviru sukcesije bivše Jugoslavije za povratak izuzetno značajnog dela slovenačke kulturne baštine.

Dani slovenačkog filma
foto: Arhiv slovenačkog filmskog centra

"Povratak slovenačkih igranih filmova možemo da proslavimo zajedno sa početkom 7. festivala Dani slovenačkog filma u Srbiji, koji će se održati od 8. do 11. decembra. Festival Dani slovenačkog filma jedan je od najvažnijih slovenačkih kulturnih događaja u Srbiji, koji značajno doprinosi jačanju povezanosti između Slovenije i Srbije u oblasti kulture, a jača i povezanost slovenačke zajednice u Srbiji.

Otvaranje festivala održaće se 8. decembra 2021. godine u 19.30 časova u Jugoslovenskoj kinoteci, gde će direktor Arhiva Slovenije dr Bojan Cvelfar u prisustvu slovenačkog ambasadora Damjana Berganta, svečano primiti simboličnu rolu filmske trake iz ruku direktora Jugoslovenske kinoteke Jugoslava Pantelića", saopšteno je iz Ambasade Republike Slovenije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track