Najnovije vesti

SPORAZUM ARHIVA SLOVENIJE I JUGOSLOVENSKE KINOTEKE: Prvi slovenački igrani filmovi se vraćaju kući
Foto: Arhiv slovenačkog filmskog centra

primopredaja na festivalu

SPORAZUM ARHIVA SLOVENIJE I JUGOSLOVENSKE KINOTEKE: Prvi slovenački igrani filmovi se vraćaju kući

Pop kultura

Ambasada Republike Slovenije u Beogradu sa zadovoljstvom saopštava da se 13 originalnih snimaka slovenačkih igranih filmova, koji su čuvani u prostorijama Jugoslovenske kinoteke, vraćaju u Sloveniju. Radi se o filmovima "Na svoji zemlji", "Trst", "Kekec", "Jara gospoda", "Svet na kajžarju", "Dobri stari pianino", "Dobro morje", "Akcija", "Veselica", "Ti loviš", "Naš avto", "Tri četrtine sonca in Balada o trobenti in oblaku".

Filmovi su 1968. godine na osnovu dogovora o depozitu, a od strane producenta Triglav filma, bili predati arhivu Jugoslovenske kinoteke u Beogradu na pažljivo čuvanje, pošto u Sloveniji u to vreme nije bilo odgovarajućeg prostora za skladištenje filmova na nitratnoj filmskoj traci.

Sklapanjem sporazuma između Arhiva Slovenije i Jugoslovenske kinoteke, uspešno su okončani višegodišnji napori u okviru sukcesije bivše Jugoslavije za povratak izuzetno značajnog dela slovenačke kulturne baštine.

Dani slovenačkog filma
foto: Arhiv slovenačkog filmskog centra

"Povratak slovenačkih igranih filmova možemo da proslavimo zajedno sa početkom 7. festivala Dani slovenačkog filma u Srbiji, koji će se održati od 8. do 11. decembra. Festival Dani slovenačkog filma jedan je od najvažnijih slovenačkih kulturnih događaja u Srbiji, koji značajno doprinosi jačanju povezanosti između Slovenije i Srbije u oblasti kulture, a jača i povezanost slovenačke zajednice u Srbiji.

Otvaranje festivala održaće se 8. decembra 2021. godine u 19.30 časova u Jugoslovenskoj kinoteci, gde će direktor Arhiva Slovenije dr Bojan Cvelfar u prisustvu slovenačkog ambasadora Damjana Berganta, svečano primiti simboličnu rolu filmske trake iz ruku direktora Jugoslovenske kinoteke Jugoslava Pantelića", saopšteno je iz Ambasade Republike Slovenije.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track