ANDRIĆEVO PERO ODLAZI U MUZEJ NOBELOVE NAGRADE: Kulturna diplomatija Maje Gojković i Jelene Medaković
Foto: Ministarstvo Kulture

lepe vesti

ANDRIĆEVO PERO ODLAZI U MUZEJ NOBELOVE NAGRADE: Kulturna diplomatija Maje Gojković i Jelene Medaković

Pop kultura -

Nalivpero Ive Andrića iz lične kolekcije koja se čuva u njegovom spomen-muzeju u Beogradu biće trajno poklonjeno Muzeju Nobelove nagrade u Stokholmu, najavila je potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Stan Ivo Andrić
foto: Muzej grada Beograda

- Ministarstvo kulture prepoznalo je značaj ovog mesta i podržalo projekat izrade nove stalne postavke i stvaranja uslova za adekvatno čuvanje i izlaganje bogate građe. Obnova ovog zdanja deo je šire brige države o svom kulturnom nasleđu, a od ne manje važnosti je želja da dodatno afirmišemo stvaralaštvo našeg nobelovca. Naredne godine ću sa direktorkom Jelenom Medaković odneti lični predmet Andrića u Muzej Nobela - rekla je Maja Gojković na svečanosti povodom obeležavanja 60 godina od dobijanja velikog priznanja.

Ministarka je nedavno prilikom posete Švedskoj primetila da u stokholmskom muzeju nema nekog predmeta srpskog nobelovca, pa će to konačno biti ispravljeno. Na predlog Jelene Medaković, to će biti nalivpero.

Muzej Ive Andrića radi svakim danom osim ponedeljkom, a ulaznice su 100 i 200 dinara. Radno vreme možete pronaći na sajtu Muzeja grada Beograda.

Ivo Andrić, Muzej Ivo Andrić, kuća Ivo Andrić
foto: Profimedia, Privatna Arhiva

Kurir.rs

Bonus video:

03:05

NAŠ NOBELOAC JE OBOŽAVAO SOKOBANJU! Ivo Andrić je svaki odmor koji je mogao koristio da dođe u banju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track