OVACIJE ZA FINALE NOVOGODIŠNJIH KONCERATA: Beogradska filharmonija pokazala svoje supermoći!
Foto: Marko Đoković

savršen kraj godine na kolarcu

OVACIJE ZA FINALE NOVOGODIŠNJIH KONCERATA: Beogradska filharmonija pokazala svoje supermoći!

Pop kultura -

Tešku 2021. godinu Beogradska filharmonija ispratila je pokazavši svoju snagu, talenat i optimizam, sve ono zbog čega je publika izašla ozarena nakon koncerta o kome će se dugo pričati

Stajaće ovacije ispratile su drugi novogodišnji koncert Beogradske filharmonije (BF) zajedno sa dirigentom Danijelom Rajskinom sinoć na Kolarcu.

Dva dana zaredom, Filharmonija je izvodila program pod nazivom "Muzički bazar“, a pored šarenila muzičkih kultura, predstavila je multi-talente svog orkestra.

Beogradska Filharmonija, Filharmonija
foto: Marko Đoković

- Novogodišnje koncerte je, kao i uvek, pratilo veliko uzbuđenje ali i iznenađenje u poslednji čas. Iako je najavljeni klarinetista Kari Kriku otkazao dolazak usled bolesti, cela Filharmonija – produkcija zajedno sa dirigentom Rajskinom i orkestrom, odmah se dočekala na noge i napravila efektne izmene koje su u prvi plan pokazale muzičke super-moći filharmoničara. Tako su neverovatne veštine, talenat i spremnost, pokazali klarinetista Veljko Klenkovski, perkusionista Miloš Branisavljević i violista Konstantin Blagojević. Prvi klarinet Beogradske filharmonije, Veljko Klenkoviski, odsvirao je tri numere sa repertoara Karija Krikua, maestralno ih savladavši za samo dva dana. Briljirao je u delima kao što su "Plesovi iz Korunda“, tradicionalna rumunska pesma „Još jedna čaša vina“ i "Bapsijina odluka“, pokazavši neverovatnu svestranost i virtuoznost - saopštavaju iz Filharmonije.

Beogradska Filharmonija, Filharmonija
foto: Marko Đoković

A da bi koncept "Muzičkog bazara“ ostao potpun, Filharmonija je prikazala još jedan talenat poručivši delo Milošu Branisavljeviću koji nije samo perkusionista već i kompozitor. Njegova kompozicija "Bis“, nastala za samo jedno veče, prikazuje ne samo Milošev neverovatan talenat već i bravuroznost svih perkusionista.

Beogradska Filharmonija, Filharmonija
foto: Marko Đoković

- Zajedno sa autorom, oni su bili prave "akrobate“ u efektnoj kompoziciji čiju je premijeru publika pozdravila ovacijama, a jedva se zadržala na svojim mestima cupkajući u ritmu numera Konstantina Balgojevića. Ovom violisti nije dovoljno što svira u orkestru već se bavi kompozicijom i aranžiranjem u šta su slušaoci mogli da se uvere u delima kao što su „Vranjski čoček“ i aranžman za Horu Martišorului - dodaju iz BF.

Beogradska Filharmonija, Filharmonija
foto: Marko Đoković

Fenomenalna atmosfera i blistavo raspoloženje pratili su ceo nastup, a orkestar je za kraj poklonio dve kompozicije Štrausa i Hačaturijana na bis.

Tešku, 2021. godinu, Beogradska filharmonija ispratila je pokazavši svoju snagu, talenat i optimizam, sve ono zbog čega je publika izašla ozarena nakon koncerta o kome će se dugo pričati.

B. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track