LUKA SE BORIO ŠEST GODINA KAO LAV S BOLEŠĆU: Njegova poslednja objava puna je LJUBAVI I ZAHVALNOSTI (FOTO)
Foto: Privatna Arhiva

Potresno

LUKA SE BORIO ŠEST GODINA KAO LAV S BOLEŠĆU: Njegova poslednja objava puna je LJUBAVI I ZAHVALNOSTI (FOTO)

Pop kultura -

Dramski pisac Luka Kurjački preminuo je juče u Beogradu, ali njegova borba s opakom bolešću trajala je više od šest godina.

U januaru 2015. godine na Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije prvi put operisan tumor na mozgu.

Operacija je bila uspešna, ali se tumor ponovo vratio 2018. godine. Usledila je druga operacija, u budnom stanju, posle koje je Luka primao radioterapiju. Stanje je bilo mirno sve dok redovna kontrola magnetnom rezonancom u aprilu 2021. godine nije pokazala da se ponovo pojavio recidiv.

Luka Kurjački
foto: Budi Human

Nakon treće operacije u maju prošle godine ustanovljeno je da se radi o glioblastomu, najagresivnijem tipu malignog tumora na mozgu. Takođe, posle tog zahvata Luki je narušena sposobnost pisanja, čitanja i govora.

Kontrolni snimak magnetnom rezonancom napravljen 10. novembra 2021. godine pokazao je da se uprkos hemioterapiji lekom Temodal tumor proširio.

Luka je bolovao od agresivnog tumora na mozgu. Postojala je šansa za lečenjem u Japanu ali je nije dočekao.

Luka Kurjački
foto: Ustupljena fotografija

Širom Srbije je u proteklom periodu organizovano više manifestacija na kojima je sav prihod išao za Lukino lečenje a u akciju su se uključile i pojedine humanitarne organizacije. Ekipa "Tome" organizovala je himanitarnu projekciju filma i prodaju predmeta iz filmova i za samo tri dana svi otkupljeni. Luka je bio i da pogleda filma, kada je napisao i jednu od svojih poslednjih objava desetak dana pred smrt na društvenim mrežama.

"Hvala. Vi ste carevi",

Luka Kurjački
foto: Printskrin/Facebook

Luka Kurjački je rođen 1989. u Zadru, a odrastao je u Beogradu gde je završio Filološku gimnaziju i masterirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Bavi se pisanjem i režijom za pozorište, film i televiziju, pisanjem pesama, filmskih kritika, scenarija za stripove i video igre.

Mladi umetnik će biti ispraćen u subotu na Novom groblju u Beogradu, saopštila je porodica.

Luka Kurjački
foto: ATA images

Kurir.rs

Bonus video:

00:22

GONCIĆ O TASOVCU: Bio je moj prijatelj, razmišljao je specifično, svi smo iznenađeni

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track