KO ĆE BITI NASLEDNIK SVETISLAVA BASARE: Pada odluka o najboljem romanu 2021! ZA POBEDU FIGURIRA VIŠE AUTORA
Foto: Ana Paunković

šest finalista

KO ĆE BITI NASLEDNIK SVETISLAVA BASARE: Pada odluka o najboljem romanu 2021! ZA POBEDU FIGURIRA VIŠE AUTORA

Pop kultura -

Ninov žiri, kojim predsedava Teofil Pančić, danas tačno u podne doneće odluku ko je 68. dobitnik najznačajnijeg književnog priznanja u Srbiji.

Ninova Nagrada
foto: Mitar Mitrović - PR

Romani šest autora - Ilije Đurovića "Sampas" (Treći trg / Srebrno drvo), Enesa Halilovića "Ono o čemu se ne može govoriti" (Laguna), Milene Marković "Deca" (LOM), Vladimira Kopicla "Španska čizma" (Laguna), Srđana V. Tešina "Mokrinske hronike" (Arhipelag) i Davida Albaharija "Pogovor" (Čarobna knjiga) odabrani su za finale Ninove nagrade za 2021. godinu.

David Albahari
foto: Boško Karanović

David Albahari već je osvojio priznanje 1996. za roman "Mamac" i uvek važi za favorita, ali, kako nam kažu poznavaoci domaće književne scene, prvi put niko ne sme da prognozira pobednika, jer ima najmanje tri pretendenta (uz Abaharija, Milena Marković i Srđan V. Tešin) za osvajanje nagrade. Milena Marković jedina je žena u finalu. Nagrađivana pesnikinja, autorka drama i scenaristkinja serije "Močvara" posle sedam godina pauze objavila je delo "Deca". Vladimir Kopicl prošle godine preveo je poslednju zbirku pesama Lenarda Koena "Plamen" na srpski jezik, ali je objavio i roman "Španska čizma" (Laguna), koji počinje konstatacijom: "Vudstok je prošao bez mene, ali neće i život". Nezirović u svom delu pokušava da odgovore najpre pronađe u prošlosti sopstvene porodice, kroz "nemoguće" razgovore s majkom, a zatim i ličnim doživljajem rodnog grada.

Milena Marković
foto: Ana Paunković

Finaliste izbora birali su, pored Pančića, i Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković i Marjan Čakarević. Dodelu i 2022. prati bojkot pojedinih autora, a svoje delo povukao je Aleksandar Jugović. Na adresu nedeljnika Nin je do zaključenja konkursa pristiglo 196 knjiga. Književna nagrada dodeljuje se od 1954. godine, a prvi laureat je Dobrica Ćosić. Kolumnista Kurira Svetislav Basara nagrađen je prošle godine za roman "Kontraendorfin".

Svetislav Basara, Basara
foto: Ana Paunković

Kurir.rs

Bonus video:

01:22

Rekapitulacija: Svetislav Basara najavljuje poslednju knjigu iz triologije o Ivi Andriću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track