CELA SRBIJA DANAS PEVA IN CORPORE SANO, A NE ZNAJU SVI ŠTA TO ZNAČI: Evo kako je nastala pesma koja će nas predstaviti u Torinu
Foto: Nemanja Nikolić

SLOJEVIT UMETNIČKI IZRAZ

CELA SRBIJA DANAS PEVA IN CORPORE SANO, A NE ZNAJU SVI ŠTA TO ZNAČI: Evo kako je nastala pesma koja će nas predstaviti u Torinu

Pop kultura -

Ana Đurić Konstrakta predstaviće Srbiju na izboru za pesmu Evrovizije, koja će se ove godine održati u Torinu u maju mesecu.

Pored neobične pojave i Konstraktin umetnički izraz je drugačiji od svega što smo dosad navikli da viđamo od domaćih predstavnika na Evroviziji, te mnogi na razne načine tumače poruke koje njena pesma "In corpore sano" šalje.

Kako je i sama Konstrakta objasnila, pesma "In corpore sano" predstavlja, s jedne strane, atmosferu straha u kojoj se zdravlje postavlja kao najveća vrednost iza enormne potrošnje. O zdravlju se priča kao o nečemu što je potpuno u našoj kontroli, ali ako pratimo trendove i kupujemo ono što se plasira.

Ana Đurić, Konstrakta
foto: Nemanja Nikolić

S druge strane, moguće je postići zdravorazumski odnos u kojem je zdravlje donekle u našim rukama, te se bolest i konačno smrt prihvataju sa manje straha.

Ime pesme je izdvojena sintagama iz složenice i poznatog latinskog citata "Mens sana in corpore sano", što u prevodu znači "U zdravom telu zdrav duh".

Konstrakta je pesmu "In corpore sano" komponovala sa kolegom Milovanom Boškovićem, iz benda "Zemlja gruva", čiji je deo i bila do 2019. godine, kada je započela solo karijeru.

Konstrakta
foto: RTS

Pevačica je nakon pobede istakla da je pesma kojom će predstaviti Srbiju na Evroviziji slojevita, te da se može tumačini na više načina.

- Pesma je slojevita i ima dosta poruka, ja ne volim da izdvajam nijednu, ali ima ih dosta, svako nađe nešto. Možda neki odnos prema zdravlju koji je aktuelan, ali ne mislim sad na ovaj pandemijski, nego uopšte. Mislim da je to trend koji je prisutan možda već nekih desetak godina - izjavila je ona gostujući u jutarnjem programu na RTS.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:45

Prva Konstraktina izjava nakon pobede

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track