KONSTRAKTA IMA KONCEPT KAO RAMBO AMADEUS, ALI BOLJE PEVA: Bora Čorba o srpskoj predstavnici na Evroviziji: Pesma je veoma duhovita
Foto: Damir Dervišagić, Marina Lopičić, ATA images

oglasili se i ostali umetnici

KONSTRAKTA IMA KONCEPT KAO RAMBO AMADEUS, ALI BOLJE PEVA: Bora Čorba o srpskoj predstavnici na Evroviziji: Pesma je veoma duhovita

Pop kultura -

Ne smiruju se reakcije na izbor predstavnice Srbije na ovogodišnjem "Evrosongu" Konstrakte, koja će u maju u Torinu pevati In corpore sano, pobedničku pesmu nacionalnog izbora za "Pesmu za Evroviziju" koja je prva na trending jutjub-listi u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Hrvatskoj, a još u devet zemalja je u trendingu.

Konstrakta, trendinig, jutjub
foto: Printscreen/Youtube

Za samo dva dana, numera o tajni zdrave kose Megan Markl, jetri, slezini i hipnotičkim refrenom "umetnica mora biti zdrava", na "Jutjubu" je imala 3,75 miliona pregleda, a sada juri ka 5 miliona pregleda.

Javnost je i dalje podeljena nakon Konstraktinog trijumfa. Ili su oduševljeni njenom pesmom i izvođenjem, ili veoma negativno komentarišu umetnicu. Ipak, mnogo je više onih kojima se, posle početnog šoka, numera sve više sviđa. "Gospođetina pre svega.

Ana Đurić, Konstrakta
foto: Nenad Kostić

Došla, objasnila i svi pričaju o njoj", "Pesma je apstraktno umetničko delo, stihovi su od vitalnog značaja", "Srbijo, vi nikada ne razočarate! 'Harikejn' je prošle godine bio eksplozija, a ove godine ste potpuno izašli van okvira. Ova mi je pesma odmah ušla među top tri", "Kada sam prvi put čuo ovu pesmu, mislio sam da je najgora koju je Srbija ikada poslala na 'Evrosong'. Ali, kasnije sam shvatio da je ovo vrsta muzike koju još niko nikada nije video na 'Evrosongu', ima skrivenu poruku i odlična je", samo su neki od komentara ispod Konstraktine pesme na "Jutjubu".

Etno-umetnica Bilja Krstić, koja je 40 godina bila muzički urednik u Radio-Beogradu, bila je član žirija u obe polufinalne večeri "Pesme za Evroviziju". Za naš list kaže da je ovogodišnje takmičenje vizuelno bilo neuporedivo bolje od svih do sada održanih, sa šarolikim repertoarom, od veselih pesama, etno, rokenrola do lepih balada.

Biljana Krstic, Bilja Krstic
foto: Kurir televizija

- Meni lično dopao se Konstraktin koncept i to je nešto što svako može da tumači drugačije - rekla nam je Bilja.

- Svakako da pesma nosi poruku, iako se svi hvataju samo za neke reči. Dobro je da se pokaže da na našoj sceni postoji i nešto drugo. Meni su se dopale i Zorja i "Biber", ali treba imati mesta i za ovakve stvari. Kada bi neko sada napravio retrospektivu pobedničkih pesama sa "Evrosonga", videli bi da je tu bilo svega i da ne postoji ključ u smislu, ovo sigurno prolazi.

Mnoge su iznenadili Finci, kada su na "Evroviziju" poslali hevi metal grupu "Lordi", Ukrajina je pobedila sa Ruslaninom pesmom Wild Dance, a meni je najbolji bio Portugalac Salvador Sobral, koji je sa Amar Pelos Dois trijumfovao 2017. na "Evrosongu" u Kijevu. Znači, ima mesta za sve. Kako će naša pesma proći u Torinu, ne znam. Volela bih da se dobro kotira, sve zavisi kako će osmisliti njen nastup. Ono što mogu da kažem je čuvajmo zdravlje i srećno Konstrakti. Neka mi pozdravi Lauru Pauzini, italijansku pevačicu koju mnogo volim, a koja će voditi "Evrosong".

Bora Đorđević
foto: Vladimir Šporčić

Vođa "Riblje čorbe", roker, pesnik i kompozitor Bora Đorđević smatra da je In corpore sano izuzetno duhovita pesma.

- Vidi se da je Ana divna i skromna osoba - kaže za Novosti, Bora Čorba.

- Pesma je izuzetno duhovita i mislim da se ona jako dobro zeza i sa domaćom javnošću i sa celom "Evrovizijom". Siguran sam da će bolje proći od Ramba Amadeusa, koji je sa "Euro neuro" imao sličan koncept, uz malo više sprdnje. Ana ima priču koju je teže provaliti i mnogo bolje peva.

Konstraktina pesma dopala se i pop i džez pevačici Leni Kovačević, koja nam je rekla da je zaista prijatno iznenađena činjenicom da su tekst i poruka u današnjim pesmama toliko bitni.

- To je jedna jako pozitivna stvar, i u suštini, ne čudi me njena pobeda zato što je svet, kao i naša zemlja, prošao kroz velike promene u prethodne dve godine - smatra Lena.

PZE, Pesma za Evroviziju, Lena Kovačević
foto: Nemanja Nikolić

- Prošli smo velike stresove i svaka pesma koja danas nosi neku poruku, možda je modernija u odnosu na pesme koje smo do sada viđali na "Evroviziji". Ne bi me začudilo da zapravo mnogo umetnika ima šta da kaže na osnovu teme koja je slična ovoj. Želim Konstrakti svaku sreću, svi učesnici su bili sjajni, bilo je mnogo lepih trenutaka koje ćemo pamtiti sa izbora "Pesma za Evroviziju", a posebno Konstraktu.

Jelena Tomašević predstavljala je Srbiju sa pesmom Željka Joksimovića "Oro" 2008. na "Evrosongu", koji je te godine bio održan u Beogradu, zahvaljujući trijumfu Marije Šerifović i "Molitve", godinu dana ranije u Helsinkiju. Kako kaže za naš list, navija za Konstraktu.

- Konstrakta je prava umetnica, autentična i sugestivna - tvrdi Jelena. - Njen nastup je prava predstava. Koliko god da nam tekst zvuči zabavno, zaista je i društveno angažovan. Želim joj svu sreću na "Evroviziji" i navijam za nju!

Jelena Tomašević
foto: Kurir Televizija

Mnogi tvrde da Konstraktina pesma In Corpore Sano slična onome što je Rambo Amadeus, kao predstavnik Crne Gore, 2012. izveo na "Evrosongu" u Bakuu. On je tada pevao numeru "Euro neuro", a na takmičenje je otišao kako bi nastavio "neuspešnu tradiciju crnogorskih predstavnika na 'Evrosongu'". Na bini je imao i trojanskog magarca, a kako nije prošao u finale, pozvao je publiku da proslavi njegov slavni poraz. Rambova kompozicija "Euro neuro" proglašena je za najgoru pesmu ikada izvedenu na "Evrosongu".

Rok kritičar i novinar iz Hrvatske Hrvoje Horvat analizirao je pesmu In Corpore Sano sa kojom će se Srbija predstaviti na "Evrosongu".

- Ana Đurić, pod pseudonimom Konstrakta, s iskustvom koje ima u izvrsnoj grupi "Zemlja gruva", uspela je baš zbog toga što se nije vodila strategijom planiranja i imitiranja, nego je smislila inovativnu pesmu i otpevala je u minimalističkom, ali efektnom scenskom nastupu - veli Horvat.

- Slično kao i u filmovima i televizijskim serijama, Srbi zaista jesu duhoviti, ali to nimalo ne umanjuje vrednost pesme koju šalju u Torino.

Da Konstrakti nije lako, govore i komentari publike, jer "Evrosong" je opasan teren, od opšteg odobravanja do osporavanja onih koji ne razumeju o čemu se tu radi. A radi se o pesmi sa smislenim tekstom, čija melodija efektno ulazi u uvo, a Konstrakta nastupom kao medicinska sestra ironizuje kulturu zdravlja, poželjnog izgleda pišu Novosti.rs.

Konstrakta, Ana Đurić
foto: Nenad Kostić

(Kurir.rs/A.M.)

01:36

Bojana Stamenov iznenadila novom linijom i govorila o favoritima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track