GLUMAC PREMA KOJEM SU I PRIJATELJI BILI SKEPTIČNI POSTAO OSKAROVAC: Evo zašto će pobeda Troja Kotsura ući u ISTORIJU
Foto: Shutterstock

DODELA OSKARA ZA PAMĆENJE

GLUMAC PREMA KOJEM SU I PRIJATELJI BILI SKEPTIČNI POSTAO OSKAROVAC: Evo zašto će pobeda Troja Kotsura ući u ISTORIJU

Pop kultura -

Prestižnu statuu na 94. dodeli Oskara za najboljeg glumca u sporednoj ulozi osvojio je 53-godišnji američki glumac Troj Kotsur za ulogu u hvaljenom filmu "CODA". Zaista je reč o istorijskoj pobedi, jer je Kotsur prvi gluvi glumac koji je osvojio Oskara.

"Posvećujem nagradu zajednici gluvih, ekipi filma 'CODA' i zajednici hendikepiranih. Ovo je naš trenutak", rekao je Kotsur na znakovnom jeziku.

"Prekrasno je biti ovde, na ovom putovanju. Ne mogu verovati da sam ovde", dodao je glumac koji u filmu igra gluvog ribara Franka Rosija.

Troj Kotsur
foto: Shutterstock

Film govori o devojci Rubi, ćerki gluvih roditelja, koja pokušava pomoći porodici u poslu dok se pritom nastoji baviti muzikom.

Kotsurova pobednička izvedba u filmu uključuje scenu u kojoj traži od svoje kćeri da peva dok joj dodiruje grlo kako bi mogao čuti vibracije njenog glasa. Takođe je improvizovao urnebesne i slikovite geste američkog znakovnog jezika dok je sa svojom ćerkom tinejdžerkom i njenom prijateljicom razgovarao o sigurnom seksualnom odnosu.

Za ovu je ulogu dobio izuzetne kritike, čak 31 nominaciju za različite nagrade, a onu najprestižniju je i osvojio. Pre dodjele Oskara važio je za favorita, a za ovu ulogu osvojio je i nagrade Bafta, Critic Choice i nagradu američkog udruženja glumaca.

Među brojnim osobama kojima se zahvalio u emotivnom govoru, Kotsur je posebno istaknuo svog oca.

"Bio je najbolji govornik znakovnog jezika u našoj porodici, ali doživeo je saobraćajnu nesreću i ostao paralisan od vrata nadole, i više nije mogao micati rukama. Tata, toliko sam naučio od tebe da ću te uviek voleti. Ti si moj junak", rekao je Kotsur.

Tokom ceremonije, podelio je detalje u vezi upoznavanja s američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

Troj Kotsur
foto: Shutterstock

"Planirao sam da ih naučim psovkama na znakovnom jeziku, ali Marli Matlin mi je rekla da se lepo ponašam. Ne brini, Marli, neću baciti nijednu bombu u svom današnjem govoru. Umesto toga, želim zahvaliti svim prekrasnim pozorištima gluvih na kojima mi je bilo dopušteno nastupiti i hvala na prilici da razvijem svoj zanat kao glumac", nastavio je Troj.

Njegova koleginica iz filma "CODA", Marli Matlin, bila je prva gluvonema glumica koja je osvojila Oscara 1987. godine za film "Deca manjeg Boga", a Kotsur je glumicu istakao kao jedan od svojih najvećih uzora.

"Još uvek se sećam kad sam gledao Marli na dodeli Oscara i tada sam rekao prijateljima da ću jednog dana biti nominovan za istu nagradu, a oni su bili skeptični. Drago mi je da su me prepoznali. Ne zato što sam gluv, nego zbog mog talenta za glumu", rekao je novopečeni oskarovac.

(Kurir.rs/Jutarnji.hr)

Bonus video:

00:45

SKANDAL NA DODELI OSKARA: Vil Smit zavalio šamarčinu Krisu Roku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track