PODMITIO CELU EVROPU DA BI POBEDILA ŠPANIJA? Ovi skandali su obeležili Evroviziju: Evo kako je NEMAČKA pretila Izraelu pesmom!
Foto: Profimedia

OVO SU BILE PRAVE PREKRATNICE

PODMITIO CELU EVROPU DA BI POBEDILA ŠPANIJA? Ovi skandali su obeležili Evroviziju: Evo kako je NEMAČKA pretila Izraelu pesmom!

Pop kultura -

Sledeća nedelja označena je Evrovizijom, a euforija zbog ovog velikog takmičenja već se uveliko oseća u vazduhu. Ovogodišnje takmičenje već je obeleženo skandalom koji je proizveo Ruski napad na Ukrajinu, a zbog čega je Rusija i diskvalifikovana.

Evrovizija
foto: Profimedia

Ipak, kao i kod svakog velikog takmičenja, skandali i kontraverze se dešavaju i izazivaju pažnju celog sveta, a neki od najvećih opisani su u nastavku teksta. Tu je bilo svega, od javnog razmenjivanja nežnosti, pa sve do svrgavanja predstavnika sa vlasti u Portugalu, a evo koji su najzapaženiji skandali sa ovog takmičenja od njegovog nastanka do danas.

1957

Danski takmičari Birt Vilke i Gustav Vinkler ljubili su se na sceni jedanaest sekundi dok je ceo svet to gledao, a pre 60 godina to je bio pravi skandal s obzirom da javno razmenjivanje nežnosti nije bilo uobičajno.

1968

Jugoslavija je glasala za Španiju, preokrenuvši rezultat u korist zemlje kojom je tada vladao diktator Francisko Franko. Godinama kasnije, pojavljuju se vesti da je Franko podmitio sudije Evrovizije širom Evrope, nadajući se da će pobeda Španije poboljšati imidž zemlje. Istina, ili samo jedna od mnogih teorija zavere koje su se kružile oko Evrovizije tokom decenija? Možda nikada nećemo saznati.

1969

Četiri zemlje pobedile su na takmičenju: Španija, Velika Britanija, Holandija i Francuska. Nakon toga, pravila za dodelu poena se menjaju.

1974

Ako ne podstiče revoluciju, Evrovizija barem određuje njeno dešavanje. Naime, to je godina revolucije karanfila u Portugalu, kojom je vladao diktator Marselo Caetano, a borci otpora planirali su da svrgnu Marsela. Oni su se tajno dogovorili da krenu u juriš na sudove tokom televizijskog pregleda portugalske pesme “E Depois do Adeus”. Revolucija je uspešno završena, ali je pesma neslavno prošla s obzirom da je pevač Paulo de Karavaljo zauzeo 14. mesto od tadašnjih 17.

1979

"Dschingis Khan" (Džingis Kan) je bio predstavnik Nemačke. I koliko god ovo možda zvučalo bezazleno u prvom trenutka, nekima je imalo zlokobne prizvuke. Naime, mnogi su verovali da je, s obzirom na to da se takmičenje održava u Izraelu, a Nemačka naizgled peva hvalospeve diktatoru koji je harao, ovo indirektna poruka vezana za Drugi svetski rat.

1986

Pobednica je te godine bila maloletna Sandra Kim. Naime, 1986. godine starosni limit za učešće na takmičenju bio je 15 godina, a Sandra Kim, koja je pevala “J’aime la vie” imala je samo 13 godina. Njen menadžemt je slagao da je dovoljno stara da se takmiči, a ona je pobedu odnela u Belgiju. Kada je Evropa saznala istinu već je bilo prekasno, ali je pomerena starosna granica na 16 godina.

2009

Tekst pesme Gruzije „We Don’t Wanna Put In“ diskvalifikovao je ovu zemlju jer su poslednje dve reči zvučale zajedno kao „Putin“ – a na Evroviziji su političke izjave zabranjene, a slučajno se dogodio vojni sukob između Gruzije i Rusije u to vreme.

(Kurir.rs/A.G.)

Bonus video:

02:59

NATAŠA BEKVALAC BEZ GAĆICA?! Pevačica u najizazovnijem izdanju, sevaju BUJNE GRUDI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track