UPRAVO OBJAVLJENO NA BI-BI-SIJU: Evo kad će se u Britaniji naredne godine održati Evrosong i KO JE U NAJUŽEM IZBORU ZA DOMAĆINA
Foto: Printscreen/BBC

Evrovizija 2023.

UPRAVO OBJAVLJENO NA BI-BI-SIJU: Evo kad će se u Britaniji naredne godine održati Evrosong i KO JE U NAJUŽEM IZBORU ZA DOMAĆINA

Pop kultura -

Sada smo korak bliže odluci koji grad u Velikoj Britaniji će biti izabran za domaćina Pesme Evrovizije 2023.

Domaćin Pesme Evrovizije 2023. bira se u „procesu koji se odvija u dve faze“ nakon što je odlučeno da se muzičko takmičenje ne može održati u Ukrajini „zbog ruske invazije“.

rusija, Ukrajina, Velika Britanija
foto: Shutterstock

Bi-Bi-Si, koji će vršiti izbor zajedno sa EBU – precizirao je da će grad domaćin biti izabran korišćenjem dvostepenog procesa selekcije.

Glazgov je uvršten u uži izbor, zajedno sa Birmingemom, Lidsom, Liverpulom, Mančesterom, Njukaslom i Šefildom.

Glazgov je odmah proglasio da su najveći favoriti nakon što jeovaj grad prošle godine bio domaćin klimatskog samita COP26, kao i da ispunjava sve tehničke uslove za muzički događaj od kog bi mogao da zaradi više od 20 miliona funti.

Savetnica Suzan Ejtken, liderka Gradskog veća Glazgova, rekla je:

„Oduševljeni smo što smo napredovali u sledeću fazu procesa. Omogućavanje tako jedinstvenog događaja u tako kratkom vremenskom roku predstavlja izazov, ali Glazgov ima nenadmašne rezultate u uspešnom domaćinstvu velikih globalnih događaja i uvereni smo da možemo da predstavimo Evroviziju koja odražava istinsko slavlje ukrajinske kulture“.

Glazgov
foto: Rojters

Kao prvi Unesko grad muzike u Velikoj Britaniji – titulu koju delimo sa drugim po veličini gradom u Ukrajini, Harkovom – Glazgov, kaže savetnica, nudi jedno od najimpresivnijih muzičkih iskustava uživo na svetu.

„Strani posetioci redovno navode naše zavidne muzičke akreditive kao razlog za dolazak ovde. Dodajte tome naš OVO Hidro (14.000 mesta), koji je konstantno rangiran u pet najboljih svetskih arena za zabavu, i našu čuveno toplu dobrodošlicu zbog kojeg će nas evrovizijska zajednica i svet dugo pamtiti“.

Pobednica Evrovizije 1969. Lulu rekla je da navija za svoj grad.

„Uzbuđena sam zbog toga, posebno zbog Ukrajine. Moje srce i svačije srce ide ka Ukrajini i ovo je prilika da ih predstavljamo. To je tako dirljivo“.

Selin Dion
foto: Profimedia

Inače, odlučeno je da emisije u kojima će učestvovati Selin Dion, Magični Majk, Andre Rieu i Elton Džon bi trebalo da budu prikazane u Glazgovu ili u gradovima konkurentima iz užeg izbora ako se donese odluka da oni budu domaćini.

Organizatori će sada opet razmotriti kandidaturu Glazgova i ostalih gradova, a pobednički grad će biti otkriven na jesen, dok će takmičenje za Pesmu Evrovizije 2023. biti održano u maju.

Kurir.rs/scotsman.com

Bonus video:

00:59

ČOVEK KOJI JE DOVEO EVROVIZIJU U SRBIJU! Vladimir Graić: Uragankama fali FAKTOR SREĆE da bi ostvarile svetsku karijeru!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track