KRALJ ČARLS VLADA JEDVA 2 MESECA, A PROTERAO OVO SA DVORA: Uveo striktnu zabranu i svi moraju da se pridržavaju pravila!
Foto: i-Images / Eyevine / Profimedia

oštar

KRALJ ČARLS VLADA JEDVA 2 MESECA, A PROTERAO OVO SA DVORA: Uveo striktnu zabranu i svi moraju da se pridržavaju pravila!

Pop kultura -

Specijalitet foa gra (foie gras) zabranjen je u svim kraljevskim rezidencijama, naredba je kralja Čarlsa Trećeg.

Kralj Čarls je potvrdio da foa gra, koji se pravi od guščje ili pačje jetre, nije na meniju u svim kraljevskim domaćinstvima, uključujući Balmoral, Sandringem, zamak Vindzor, zamak Hilsboro i Bakingemsku palatu.

Ovu zabranu potvrdila je i Bakingemska palata, nakon reakcije aktivista za dobrobiti životinja.

kralj Čarls
foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Britanskim farmerima zabranjeno je da proizvode paštetu koju prave od jetre prisilno hranjenih pataka ili gusaka, na način koji omogućava veći rast mase jetre.

Međutim, ova luksuzna hrana i dalje može da se uveze iz inostranstva.

Inače, zabrinutost zbog okrutnosti prema životinjama naterala je i Gradsko veće Njujorka da većinom glasova, zabrani proizvodnju guščje i pačje džigerice.

0675874641, foa gra, guščija pašteta, pačija pašteta
foto: Anton Ostapenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Njujork će se tako, kada ova zabrana stupi na snagu, pridružiti Kaliforniji u kojoj je takođe zabranjeno prodavati jetru uzgajanih patki i gusaka.

Stupanje zabrane na snagu zavisi od toga šta će se desiti sa tužbama koje su pokrenule dve farme iz doline Hadsona, a povodom izglasanog dokumenta o prekidu proizvodnje.

Kada je reč o britanskoj kraljevskoj porodici, u pismu organizaciji za zaštitu životinja „Peta", domaćinstvo kralja Čarlsa je potvrdilo da pašteta od jetre ptica više nije na meniju u svim kraljevskim domaćinstvima.

Elisa Alen, potpredsednica Pete, pozvala je druge da „slede primer kralja Čarlsa i ovu paštetu skinu sa menija".

„Video snimak ptica koje se bolno i nasilno hrane dovoljan je da bilo ko izgubi apetit", dodala je Alenova.

Specijalitet napravljen od jetre patke i guske koje su veštački utovljene prisilnim hranjenjem, omiljena je među mnogim gurmanima.

kralj Čarls, Riši Sunak, Akšata Murti
foto: Tristan Fewings / PA Images / Profimedia

Ali način na koji se proizvodi - korišćenjem metalnih cevi i do četiri puta dnevno - osudile su grupe za zaštitu životinja.

Ankete pokazuju da se dve trećine ljudi protivi prodaji foa gra u Britaniji, prenosi RTS.

Alternativa ovoj pašteti u nekim prodavnicama luksuzne hrane je pašteta "pateria de sousa" koja je napravljena od ptica sa farme u Španiji, gde se one podstiču da prirodno jedu na način koji bi povećao masu njihove jetre.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:11

KRALJ ČARLS DAO 600.000 FUNTI ZA OBNOVU HILANDARA! Stručnjaci: Nova šansa za saradnju sa Britanijom ČARLSA TREBA ZVATI U SRBIJU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track