ZBOG FATALNE LOLOBRIĐIDE SETOVI SE SELILI U ITALIJU: Sa sinom završila NA SUDU zbog 6 DECENIJA MLAĐEG LJUBAVNIKA koji ju je POKRAO
Foto: Supplied By Globe Photos, Inc / Zuma Press / Profimedia

PREMINULA U 96. GODINI

ZBOG FATALNE LOLOBRIĐIDE SETOVI SE SELILI U ITALIJU: Sa sinom završila NA SUDU zbog 6 DECENIJA MLAĐEG LJUBAVNIKA koji ju je POKRAO

Pop kultura -

Čuvena italijanska glumica Đina Lolobriđida preminula je u 95. godini, javila je italijanska agencija Ansa.

Lolobriđida je stekla slavu 1950-ih kao mediteranski seks simbol. Kasnije je radila kao fotoreporter i vajarka nakon što je napustila svet filma

"Žena u dvadesetim je poput sladoleda, u tridesetim je topla, a u četrdesetim je vruća", govorila je Đina Lolobriđida. Ona je glumila Esmeraldu i kraljicu od Sabe, a bila je jedna od najuspešnijih italijanskih “izvoznih proizvoda”.

Đina Lolobriđida
foto: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

La Lolo, kako su joj tepali, a prema njoj i nazvali vrstu salate, imala je nekoliko karijera i, kako je govorila, nekoliko života. Osim glumačke karijere, ona je bila uspešna novinarka, fotografkinja i vajarka.

Godinama je odbijala da snima filmove izvan Italije, ali reditelji su toliko vapili za njom da nije bilo neuobičajeno da se produkcije sele u Italiju samo da fatalna Đina bude u njima.

Rođena je kao Luiđina Lolobriđida u italijanskom gradiću Subiacu, nedaleko od Rima. Bila je ćerka proizvođača nameštaja i imala je tri sestre. Bila je otvorena o svojim poznim godinama, za koje je svojevremeno govorila kako “se na trideset doda trideset i onda opet tako, i eto nas na 90 godina”.

Đina Lolobriđida
foto: Profimedia

- Za žene je starenje hendikep, ali meni je to dalo snage da se okrenem prema problemima i izazovima i rešavam ih s više samopouzdanja - rekla je svojevremeno Lolobriđida, koja je uvek govorila kako je postala “slučajna glumica”, jer je u školi izučavala slikanje i vajarstvo, te je time želela da se bavi.

Zato je njena druga karijera bila foto-novinarstvo. Fotografisala je između ostalog Pola Njumana, Salvadora Dalija, Henrija Kisindžera, Dejvida Kesidija, Odri Hepbern, Elu Ficgerald i nemačku fudbalsku reprezentaciju. Godine 1973. zbirka njenog rada objavljena je pod nazivom “Italia Mia”.

Đina Lolobriđida
foto: Profimedia

Film nije snimila od 1997. godine i, iako su je mnogi molili, odbijala je sve ponude. Kako je govorila, bila je okružena ljubavnicima koji je maze i paze. Čak je govorila kako ima “previše obožavatelja”. Živela je u svojoj vili u Rimu ili Monte Karlu, a od 2009. nije nikog pustila u svoje kuće. Prodala je zavidnu kolekciju nakita, a pet miliona dolara odmah je donirala za istraživanja matičnih ćelija i terapiju istima.

Godine 2013. optužila je nekadašnjeg verenika, Španca Havijera Rigaua i Rafolsa da se, kad su raskinuli, on u Barseloni oženio ženom koja je glumila nju kako bi tako zaradio. Rekla je i kako ju je naterao da potpiše neka dokumenta kako bi mu prepustila novac.

Đina Lolobriđida
foto: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Želela je da kraj života dočeka u obožavanoj i rodnoj Italiji. Snimanja i slave joj je bilo dosta. Kad je postala neko i nešto u Italiji, sam Hauard Hjudžes ju je zvao da dođe da radi u Americi.

Snimila je gotovo pedesetak filmova, od kojih su najpoznatiji “Imperial Venus”, “Fanfan la Tulipe”, “Nadmudri đavola”, “Beautiful But Dangerous”, “Zvonar crkve Notr Dam” i mnogi drugi. Neki od njenih filmskih partnera bili su Frenk Sinatra, Hemfri Bogart, Stiv Mekvin, Bert Lankaster, Rok Hadson, Šon Koneri i mnogi drugi... Međutim, uprkos tome, njen ljubavni život je uvek ostao svojevrsna misterija.

Đina Lolobriđida
foto: Profimedia

U braku sa Slovencem Milkom Škofićem bila je od 1949. do 1971. i s njim je dobila sina Milka Škofića mlađeg. On je odustao od medicinske prakse, te je godinama bio njen menadžer. Lolobriđida je poznata i po rivalstvu s glumicom Sofijom Loren, takođe Italijankom. Iako je Lolobriđida tvrdila kako nikad nije bila u otvorenoj svađi s Loren, jasno je, kako je govorila, da je ona bila “broj jedan”. Njihovo rivalstvo upoređivali su s odnosom Marije Kalas i Renate Tebaldi.

- Uspela sam samo zahvaljujući sebi, bez producenta koji me gurao kao što je Karlo Ponti gurao suprugu Loren - rekla je davno Lolobriđida, koja je o sebi često govorila u trećem licu. Loren je svojevremeno za evropske medije, nakon što je Lolobriđida proglašena najlepšom ženom na svetu, rekla kako ona ima veće grudi.

Đina Lolobriđida
foto: Pritnsceen

- Možda da, i ona uvek može da glumi seljanku, ali nikada damu - rekla je tada Lolobriđida, koja je pre nekolik ogidna dobila svoju zvezdu na holivudskoj Stazi slavnih.

Kao novinarka, Lolobriđida je napravila retko dobar intervju s pokojnim Fidelom Kastrom, kom se divila i kao muškarcu i kao političaru.

Lolobriđida se inače pre dve godine našla u centru skandala, kad je unajmila advokata specijalizovanog za raskrinkavanje mafije kako bi se na sudu obračunala sa rođenim sinom i povratila kontrolu nad svojim bogatsvom od 35 miliona funti.

Đina Lolobriđida
foto: Profimedia

Njen sin je naime tada 34-godišnjeg asistenta svoje majke Andrea Pjacolu optužio da ju je prevario i dobio sudsku presudu, te je Lolobriđida svoj novac mogla da koristi samo za svakodnevne troškove, bar dok se pravni sporovi protiv Pjacole ne reše.

Glumica se tada pojavila na italijanskoj televiziji, kroz suze rekavši da je "ponižena" i da zahteva "legitimno pravo da ostari, a da ne bude opljačkana" i da bi sud trebalo da je "pusti da ostari i umre u miru".

Đina Lolobriđida
foto: Profimedia

- Ne zaslužujem ovo. Nisam učinila ništa loše, ali moja porodica je besna na mene i neće me ostaviti na miru. U mojim godinama trebalo bi da imam malo mira, ali ja ga još nemam. Imam pravo da živim i da umrem u miru - rekla je ona tada za italijanski Rai1.

Inače, Lolobriđidina veza sa Pjacolom trajala je najmanje jednu deceniju, kada je on u svojoj 24. godini postao njen vozač. Kasnije je unapređen u njenog pomoćnika, pa u njenog menadžera, pre nego što se preselio sa svojom partnerkom kod glumice. Godinama su kružile spekulacije o tome koliko je par postao blizak, a Pjacola se često pojavljivao sa Đinom u javnosti, uvek je držeći za ruku.

Đina Lolobriđida
foto: Profimedia

Slučaj protiv njega datira iz 2015. godine, kada je optužen da je preuzeo kontrolu nad firmom Visi D'arte koja upravlja glumičinom imovinom i koristio ju je da bi prodao tri luksuzne nekretnine i kupio sprotski automobil Ferrari. On je optužen da je koristio bankovne račune na ime svojih roditelja kako bi na njih prebacio na hiljade evra od bogatstva filmske zvezde. Poslednji pravni slučaj odnosio se na 350 umetničkih dela i antikviteta vrednih oko 250 hiljada funti, za koje je Pjacola optužen da ih je prodao bez Đininog znanja.

Glumica je u televizijskom intervjuu svojevremeno istakla da Pjacolu gleda "kao sina" i da je svojoj ćerki čak dao ime po njoj. Dodala je i da je on njena "sreća" koja joj je pomogla da napreduje nakon što se otuđila od Škofića.

- Život je moj i ja odlučujem šta ću da uradim sa njim. To što dajem poklone Andreu i njegovoj porodici je nešto što treba da se tiče samo mene i nikog drugog - prokomentarisala je.

Škofič je posle ovakvog obraćanja svoje majke, demantovao tvrdnje da je pokrenuo sudski postupak protiv majke, rekavši da sve što radi, radi da bi je zaštitio.

(Kurir.rs/ 24sata.hr)

Bonus video:

00:15

Komemoracija Milutinu Mrkonjiću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track