HARIJU I MEGAN SE SPREMA NIZ PONIŽENJA AKO DOĐU NA ČARLSOVO KRUNISANJE: Toliko će ih urnisati da im neće biti dobro
Foto: Profimedia

NEVERBALNE PORUKE

HARIJU I MEGAN SE SPREMA NIZ PONIŽENJA AKO DOĐU NA ČARLSOVO KRUNISANJE: Toliko će ih urnisati da im neće biti dobro

Pop kultura -

Princ Hari i Megan Markl pozvani su na krunisanje kralja Čarlsa, ali njihovo iskustvo će biti vrlo različito od ostatka kraljevske porodice.

Još nije objavljeno hoće li vojvoda i vojvotkinja od Saseksa biti deo kongregacije od 2.000 ljudi u Vestminsterskoj opatiji, ali je objavljeno da princ Arči i princeza LIlibet nisu ušli u izbor.

S obzirom na to da su odnosi između para i kraljevske porodice na najnižem nivou, veruje se da moraju da se ispune brojni zahtevi Saseksovih ako žele da se pojave.

kralj Čarls, Kamila Parker Bouls
foto: i-Images / Eyevine / Profimedia

Ako ipak odluče da lično gledaju ceremoniju, prema njima će se postupati drugačije nego prema drugim članovima kraljevske porodice i neće imati ključnu ulogu u postupku.

Takođe će morati da poštuju posebna pravila i nose različitu odeću.

1. Klečanje pred novim kraljem

Kralj Čarls želi oba svoja sina na svom krunisanju, ali oni će imati vrlo različite uloge.

Bakingemska palata saopštila je da će povorka kočija nakon krunisanja biti znatno manja i kraća od povorke nakon krunisanja kraljice Elizabete.

Prema planovima probe, očekivano, u povorci neće učestvovati ni vojvoda i vojvotkinja od Saseksa ni vojvoda od Jorka, jer nisu zaposleni članovi kraljevske porodice.

kraljevska porodica, Megan Markl, princ Hari, princ Vilijam, kralj Čarls, Kejt Midlton
foto: ALPR/AdMedia / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Isto važi i za princeze Beatris i Eugeniju, ali biće uključeni i drugi članovi porodice poput novog vojvode i vojvotkinje od Edinburga.

Princ Vilijam, kao prestolonaslednik, navodno će odati počast svom ocu, kralju, tokom ceremonije.

Princ od Velsa će kleknuti i zakleti se na vernost Čarlsu, kao i dodirnuti krunu i poljubiti monarhov desni obraz, ali Hari ga neće pratiti.

"Osim princa Vilijama, na ovom krunisanju ostali članovi iz kraljevstva neće odavati počast novom kralju, pa je malo verovatno da će Hari morati da klekne", kaže autorka i istoričarka Tesa Danlop.

Kako sada stoji, za Harija uopšte nema uloge u službi.

princ Vilijam, Kejt Midlton
foto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

2. Raspored sedenja

Hari i Megan možda su dobili pozivnicu za krunisanje, ali možda bi imali bolji pogled kad bi gledali kod kuće.

Prijavljeno je da mnogi članovi kraljevske porodice privatno govore prijateljima da će par ignorisati.

A neki se nadaju da će morati da sede daleko od ostatka kraljevske porodice kako ne bi morali da se druže.

Izvor, kog je Daily Mail opisao kao prijatelja porodice, rekao je novinama: "Hladno će ih prihvatiti mnogi rođaci. Jedan mi je rekao: 'Nadam se da će sedeti na Islandu'."

"Mnogi članovi porodice jednostavno ne žele da imaju više ništa s njima. Ako moraju da ih vide na krunisanju, neka tako i bude, ali ne žele s njima da se druže."

Megan Markl
foto: Printscreen

Na sahrani pokojne kraljice Hari i Megan sedeli su odmah iza Čarlsa i Kamile, u drugom redu do princeze Beatris i njenog supruga Edoarda Mapelija Mocija.

3. Zabrana balkona

Koji će se članovi kraljevske porodice pojaviti na čuvenom balkonu Bakingemske palate uvek je bila škakljiva tema.

Saseksovi i njihova deca nisu bili prisutni na balkonu za proslavu kraljičinog platinastog jubileja prošlog leta, ali princ i princeza od Velsa i njihova deca jesu.

Izvor tvrdi da Saseksovi traže pomoćnike palate da ih uključe na balkon s ostatkom kraljevske porodice nakon što kralj bude krunisan kako bi mahali masi.

Insajder je rekao: "Kada kralj bude krunisan, održat će se krunidbena povorka koja će započeti u Vestminsterskoj opatiji i završiti se u Bakingemskoj palati. Kada povorka stigne do palate, kralj će izaći na balkon i mahnuti masi s ostalim članovima kraljevske porodice i njihovom decom. Ovde su Hari i Megan zatražili uključivanje."

0696474693, platinasti jubilej, kraljevska porodica, kraljica Elizabeta druga
foto: Alpha Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Međutim, čini se da neće biti na balkonu zajedno s drugim članovima kraljevske porodice koji ne rade, poput princeza Beatris i Eugenije i osramoćenog princa Endrua.

Kraljeva braća i sestre, princeza Ana, princ Edvard i njegova supruga Sofi Veseks zaista su spremni za izbor.

4. Deca nisu pozvana

Očekuje se da će deca svih zaposlenih članova kraljevske porodice prisustvovati krunisanju - ali Harijeva i Meganina deca verovatno neće biti tamo.

Iako su unuci novog kralja, veruje se da Arči i Lilibet nisu pozvani, a izvori navode da su deca "jako mala".

Čarlsov dolazak na presto znači da su njegovi unuci, koji žive u Kaliforniji s Harijem i Megan, preuzeli svoje titule princa i princeze, ali nisu pozvani da prisustvuju.

Megan Markl, princ Hari, princ Arči
foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Insajder je rekao da je glavna sporna tačka bila kako su deca iz Saseksa, Arči (3) i jednogodišnja Lilibet trebala da budu uključena u taj dan.

Ali izvor je objasnio da njihovo uključivanje u ceremoniju "nikada nije bila jabuka razdora" jer mala deca ne posećuju kraljevske događaje ovog razmera "zbog nemira i besa".

Prema kraljevskoj istoričarki i autorki, dr Tesi Danlop, bilo bi čudno da Arči nije pozvan na događaj.

Rekla je za The Royal Beat na True Royalty TV: "Ako pogledate snimak krunisanja 1953, ko je bio vrlo istaknut, iako nakratko? Princ Čarls. Imao je četiri godine.

Arči na svoj četvrti rođendan definitivno nije premlad da prisustvuje krunisanju. A ako želite da Megan bude tamo, treba da pozovete njenog sina."

Megan Markl
foto: Mayer RCF / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Princ Džordž (9), princeza Šarlot (7) i princ Luis, koji sledećeg meseca puni pet godina, ne samo da će prisustvovati krunisanju, već će navodno imati i glavnu ulogu.

Oni će se pridružiti svom dedi i kraljici Kamili dok napuštaju opatiju na kraju ceremonije, a Džordž će najverovatnije imati posebnu ulogu jer je prestolonaslednik.

Dvojica braće biće u frakovima i pantalonama, dok će Šarlot verovatno nositi krunu, možda čak i onu koju je pokojna kraljica nosila na očevom krunisanju kad je imala 10 godina.

5. Svečana odeća

Mnogo se raspravlja o tome hoće li članovi kraljevske porodice, uključujući kralja i kraljicu, nositi tradicionalne, ekstravagantne svečane haljine.

Kraljica ih je nosila za svoje krunisanje, ali neki upućeni kažu da bi Čarls umesto toga mogao da nosi vojnu uniformu. Ali ako Saseksovi dođu, neće imati mogućnost da potencijalno nose svečane ogrtače. Prema Danlop, Hari i Megan neće nositi ogrtače ili krunu, koja se sastoji od ukrasa pričvršćenih na metalni prsten.

Megan Markl, princ Hari
foto: Guy Bell / Shutterstock Editorial / Profimedia

"U našim promenjenim vremenima s ocem kraljem, koji želi oba svoja sina uz sebe, očekujte da vidite Harija tamo, ali bez krune i ogrtača", rekla je za Mirror.

"Isto tako, ako Megan prisustvuje, svi ukrasi na krunisanju biće potpuno njeni. Očekujte da će vrlo malo njih stajati na ceremoniji za vojvotkinju od Saseksa."

Oni će biti u vrlo različitoj odeći od princa i princeze od Velsa, koji su budući kralj i kraljica, i ostalih članova kraljevske porodice.

"Nasuprot tome, istorija sugeriše da će se zaposleni članovi kraljevske porodice istaći", objasnila je Tesa.

"1953. godine kraljičina sestra, princeza Margaret, imala je svoju krunidbenu haljinu koju je dizajnirao Norman Hartnel, izvezenu ružama i tratinčicama i ukrašenu zadivljujućom Cartier tijarom.

princeza Margareta, princeza margaret
foto: Profimedia

Ona je putovala u opatiju s kraljicom majkom i sedele su u loži s pogledom na zbivanja s četvorogodišnjim princom Čarlsom zgnječenim između njih.

Verovatan je sličan scenario za princezu od Velsa i njeno troje dece - Vilijam i njegovi potomci sledeći su u redu za presto, a krunisanja namerno naglašavaju redosled prvenstva i nasleđivanja.

Sviđalo se to nama ili ne, ova svečanost je o kraljevskoj hijerarhiji. Vizualne poruke kroz kostim i kočiju podsetiće nas ko su budući kralj i kraljica (sviđalo se to Saseksovima ili ne)."

(Kurir.rs/ Story.hr)

Bonus video:

03:11

KRALJ ČARLS DAO 600.000 FUNTI ZA OBNOVU HILANDARA! Stručnjaci: Nova šansa za saradnju sa Britanijom ČARLSA TREBA ZVATI U SRBIJU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track