PREMINUO GITARISTA LEGENDARNE GRUPE ABBA: Potresnu vest saopštila porodica, muzičar izgubio životnu bitku protiv opake bolesti
Foto: Printscreen/YouTube

tuga

PREMINUO GITARISTA LEGENDARNE GRUPE ABBA: Potresnu vest saopštila porodica, muzičar izgubio životnu bitku protiv opake bolesti

Pop kultura -

Las Velander, dugogodišnji gitarista legendarne grupe ABBA je preminuo. Imao je 70 godina. Švedski muzičar je bolovao od raka, a preminuo je u petak. Tužnu vest potvrdila je njegova porodica.

"Sa neopisivom tugom moramo da objavimo da je naš voljeni Las zaspao. Kako se ispostavilo, nedavno se razboleo od raka koji se proširio, a rano ujutru je na Veliki petak preminuo okružen svojim najmilijima", napisala je porodica.

"Bio si neverojatan muzičar i skroman, ali pre svega bio si divan suprug, otac, brat, ujak i deda. Ljubazan, siguran, brižan i pun ljubavi... i još toliko toga, što se rečima ne može opisati. Jako te volimo i nedostaješ", dodali su u svojoj objavi.

Las je svirao na nekim od najvećih hitova popularne grupe. Takođe je učestvovao na njihovom albumu Voyage objavljenom 2021. godine.

Gitaru je počeo da svira još kao dete svom rodnom gradu Nori u Švedskoj. S ABBA-om je počeo da sarađuje u oktobru 1974. godine na njihovim hitovima Intermezzo No.1 i Crazy World. Sa njima je išao na turneje u rasprodatim dvoranama 1975., 1977., 1979. i 1980. godine. Nakon što se ABBA razišla, nastavio je da radi s drugim švedskim umetnicima.

Izdao je i svoj solo album 1981. Godine 2008. angažovan je da radi na Mamma Mia! soundtracku za film u kom su glumili Meril Strip i Amanda Sajfred. Njegov poslednji album Simple Ticket objavljen je 2006., a prošle godine objavio je i singlove O Come, All Ye Faithfull, Merry-Go-Round i Overdrive.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:39

Komemoracija Tanasiju Uzunoviću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track