PEVAČICA ALBANSKOG POREKLA PO TREĆI PUT OPTUŽENA ZA KRAĐU! Dua Lipa ponovno u problemima: Još jednom je tužili za plagiranje!
Foto: Lisa OConnor/AFF-USA.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

nikako da nauči

PEVAČICA ALBANSKOG POREKLA PO TREĆI PUT OPTUŽENA ZA KRAĐU! Dua Lipa ponovno u problemima: Još jednom je tužili za plagiranje!

Pop kultura -

Pop zvezda Dua Lipa tužena je zbog tvrdnji da nikada nije dobila dozvolu da uključi snimak nekog muzičara u remiks svog megahita "Levitating", prenosi SkiNevs.

Muzički producent Bosko Kante tvrdi da su tri remiksa pesme britanske pevačice uključila njegov snimak, te je time prekršila njegova autorska prava i praktično mu „ukrala” deo za svoju pesmu.

Dua lIPA
foto: Eric Charbonneau / Shutterstock Editorial / Profimedia

Štaviše, veruje da na osnovu svojih snimaka ima pravo na više od 20 miliona dolara i podneo je tužbu u Los Anđelesu. Kante navodi "usmeni dogovor" kao dokaz da se samo deo snimka koji je napravio svojim pametnim satom može koristiti u originalnom snimku pesme.

Kante kaže da je kreirao „ElectroSpit Talk Bok“, uređaj koji se nosi oko vrata i povezan sa telefonom ili sintisajzerom koji može da konvertuje glasovne vibracije u zvuke poput instrumenta. Na svojoj veb stranici, Kante navodi da je puštao pomenutu Talk Bok na pesmama poput Kaniea Vesta i repera Džej Kola. muzički producent Stiven Kozmeniuk, osoba zaslužna za produkciju nekih od najvećih hitova Dua Lipe, obratio se Kanteu 2019. u vezi sa stvaranjem pesme "Levitating", navodi se u tužbi.

Dodaje se da su usmeno pristali na licencu koja predviđa da se snimak može koristiti samo na originalnoj pesmi, a ne na remiksovima. Kante tvrdi da je Lipa ponovo koristila svoj rad bez dozvole na remiksovima DJ-a The Blessed Madonna, jedan sa reperom DaBabijem i drugi koji je izvodila Lipa uživo.

Dua lIPA
foto: Michael Tran / AFP / Profimedia

Inače, ovaj slučaj je treća takva tužba protiv Lipe i njene pesme „Levitiranje”. Artikal Sound Sistem, rege bend sa Floride, podneo je tužbu protiv pevača u martu 2022, tvrdeći da je pesma kopirala deo njihove pesme "Live Iour Life" iz 2017.

Slučaj je odbačen u junu ove godine. Još jedan slučaj koji je trenutno aktivan uključuje tekstopisce L Russell Brovn-a i Sandi Linzer koji tvrde da je Lipa koristila njihovu melodiju iz pesme iz 1979. "Viggle And Giggle All Night".

Inače, Levitating je prošle godine bila među pet najzvučnijih pesama u Ujedinjenom Kraljevstvu i provela je čak 77 nedelja na Billboard Hot 100 listi u SAD. Lipa se trenutno ponovo penje na top listama sa pesmom iz filma „Barbi“, „Dance The Night“.

(Kurir.rs/Jutarnji.hr)

Bonus video:

00:20

DUA LIPA NE PRESTAJE DA PROVOCIRA SRBE! Posle ajvara, sad promoviše ĆEVAPE kao albansko jelo! SKANDALČINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track