ZA OBOŽAVAOCE JE BILA SVETICA, A ZA NJENU PORODICU ŽENA BEZ MORALA: Tragična sudbina MADONE SA ISTOKA rasplakala je mnoge (FOTO)
Foto: Printscreen/Youtube

tragična priča

ZA OBOŽAVAOCE JE BILA SVETICA, A ZA NJENU PORODICU ŽENA BEZ MORALA: Tragična sudbina MADONE SA ISTOKA rasplakala je mnoge (FOTO)

Pop kultura -

Izraelska pevačica Ofra Haza postala je legenda još dok je bila živa. Neki su je čak i smatrali božanstvom, diveći se njenom nesvakidašnjem talentu, koji je prvo osvojio Izrael, a ubrzo i ceo svet. Ali za njene najbliže, više nego paradoksalno, bila je žena bez morala.

Pevačica Ofra Haza je rođena 19. novembra 1957. godine u Tel Alivu,a njena životna priča dostojna je filma. U nekim biografskim navodima piše da je bila najmlađe deveto dete, a u nekima stoji da je bila najmlađe osmo dete u siromašnoj jevreskoj porodici.

Ofra Haza
foto: Printscreen/Youtube

Devojčica koja je odrasla okružena nemaštinom bila je bogata po talentu koji je, srećom po nju, rano primećen. Prvi koji su imali priliku da uživaju u raskošnom pevačkom umeću čuda sa Istoka bili su njeni vršnjaci i učitelji pevanja jer je Ofra kao devojčica nastupala u školskom horu, a kasnije i u lokanom muzičkom pozorištu.

Kada je imala dvanaest godina njen talenat je otkrio agent dečijeg pozorišta "Bezalel Aloni". Njena karijera nezaustavljivo se probijala ka vrhu svetske muzike, dok su je lokalni mediji obožavali, pripisujući joj epitet "Madone sa istoka".

Haza je godinama nizala uspehe, od fenomenalnih singlova preko najprodavanijih albuma i brojnih nastupa i festivala do rada na filmskoj muzici. Kruna njene posvećenosti muzici usledila je 1983. godine kada su joj se otvorila sva vrata svetske scene, nakon drugog mesta na Evrovoziji.

Najveći internacionalnu popularnost postiže pesmom "Im Nin'Alu", a potom je javnost očarala i predivnom, dirljivom numerom "Izbavi nas" iz animiranog filma "Princ iz Egipta", koju je otpevala na ukupno 17 jezika.

Pored velikog uspeha ostala je skromna i prizemna

Uprkos slavi i bogatstvu, Ofra je ostala prizemna, odana porodici, visoko moralna i religiozna, što je uticalo da u rodnom Izraelu bude posmatrana kao svojevrsno božanstvo i legenda.

Ofra Haza
foto: Printscreen/Youtube

Interesantno je da je Ofra za života ostala nepriznata u krugovima svoje bliske porodice koja je stalno osporavala njene zasluge i vrednost, ističući da je žena bez porodice niko i ništa. Figurativno to najbolje opisuje rečenica njenog brata: "Ko je, dođavola, Ofra? Samo jedna neudata žena bez porodice!"

Odlučna u nameri da nevinost izgubi sa mužem, religozna, veliki borac za pravu, jedinu životnu ljubav jer od vere u ljubav nikada nije odustajala. Bila je sigurna da joj je Bog odredio muškarca i strpljivo ga je čekala. A mnogi muškarci su je želeli, ali je ona bila oprezna. Nije u njiima prepoznala iskrena osećanja već samo želju da iskoriste njenu popularnost.

Nesreća pre smrti

Obožavana i neshvaćena pevačica nastavila je da čeka onog pravog. Ali pre tog susreta i pre velike tragedije koja se desila, Ofra i njeni saradnici su 1987. doživeli nesreću kada se avion kojim su putovali, srušio na planini na granici Izraela i Jordana. Pojavila se čak i vest da je muzička zvezda poginula, pa je saznanje da je preživela dočekano kao još jedan znak njene posebne sudbine. A dan kada se saznalo da je Ofra živa, slavio se kao najveći praznik.

Ofra Haza
foto: Printscreen/Youtube

Ono što joj se dogodilo 13 godina kasnije, bilo je ono najstrašnije

Ofra je čekala i u 39. je dočekala da sretne njega, Dorona Aškenazija, biznismena uz Tel Aliva. Ono koji su ih viđali zajedno, pričali su da su sijali od zaljubljenosti. Retko ko je poput Madone sa Istoka tako predano služio ljubavi. Živela je za nju, govorio se tada o njoj. Tragično, neočekivano, šokantno, Ofru je veza sa Doronom koštala života.

Ofra Haza
foto: Printscreen/Youtube

Pevačica je 2000. preminula, a godinu dana kasnije umro je i Aškenazi. Pretpostavlja se da je uzrok smrti Afre upala pluća izazvana HIV virusom kojim ju je muž zarazio. Porodica do danas odbija da potvrde ovakve tvrdnje. Ali legedna o njoj živi. Izraelci ne odustaju od svoje Madone. Da li se uprono drže ideala jer im je teško da shvate da jedna uspešna priča može da završi tragedijom ili ih je strah i da izgovore da je Ofra preminula od side.

Njeni poslednji dani su obeleženi velikim bolom. Zbog ljubavi sa pogrešnim čovekom njen anđeoski glas se prerano ugasio.

(Kurir.rs/Blic žena)

Bonus video:

01:01

PEVAČ U CENTRU SKANDALA SKINUO MRAK POZNATOJ PEVAČICI: Dušica OTKRILA u emisiji uživo - On mi je bio PRVI (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja