ANA IVANOVIĆ PRAVA DOMAĆICA: Pohvalila se kolačem koji je spremila za KATOLIČKI BOŽIĆ, a ovo je RECEPT od kog cela kuća miriše
Foto: Instagram

TRADICIONALNO

ANA IVANOVIĆ PRAVA DOMAĆICA: Pohvalila se kolačem koji je spremila za KATOLIČKI BOŽIĆ, a ovo je RECEPT od kog cela kuća miriše

Pop kultura -

Uveliko je vreme praznika, i dok mi čekamo da prođe Nova godina ne bi li došao na red i na najlepši od svih - Božić, širom sveta se proslavlja katolički, koji je 25. decembra. A naša teniserka Ana Ivanović, koja je udata za Bastijana Švajnštajgera, u svom domu obeležava i katolički i pravoslavni.

Ana Ivanović je putem svog Instagrama objavila fotografiju u susret praznicima.

Na fotografiji drži tacnu sa prazničnim kolačem koji se sprema u vreme katoličkog Božića.

"Malo prošlogodišnjeg prazničnog kolača. Već osećam božićnu magiju", napisala je Ana u okviru svog posta.

Inače, u Nemačkoj se tradicionalno sprema "štolen", slatki hleb, koji se služi na Badnje veče.

A evo kako izgleda jedan od recepata za ovaj specijalitet:

Potrebno je:

  • 600 g brašna
  • 125 ml mleka mlakog
  • 1 jaje
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kesica vanil šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 50 ml vruće vode
  • 100 g šećera
  • 200 g margarina ili maslaca
  • 120 g suvog grožđa
  • 50 g suve brusnice
  • 50 g suvih kajsija
  • 50 g blanširanog badema
  • 60 g kandirane kore pomorandže
  • rendana kora limuna
  • 1 kašičica arome ruma
  • 0,5 kašičice muskatnog oraščića mlevenog
  • 0,5 kašičice kardamoma mlevenog
  • 0,5 kašičice cimeta

Glazura:

  • 50 g šećera u prahu
  • 50 g margarina

Priprema:

Suvo grožđe staviti u manju posudu zajedno sa kandiranim voćem i preliti sa aromom ruma i vrelom vodom. Dobro promešati i ostaviti da se voće natopi aromom. Margarin otopiti i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.

U posudu za mešanje sipati 2/3 brašna, suvi kvasac, rendanu koru limuna, šećer, burbon vanilu, so, mleko i jaje. Umesiti testo i ostaviti da naraste pokriveno prijanjajućom folijom na toplom mestu oko 40 minuta.

Za to vreme u drugoj posudi za mešanje dodati otopljeni margarin (ohlađen na sobnu temperaturu), ostatak brašna, cimet, kardamom i muskatni oraščić i sve dobro promešati.

Kada prvi deo testa naraste, spojiti ga sa drugim. Dobijeno testo prebaciti na obrašnjavljenu radnu površinu i nastaviti mešenje rukama oko 10 minuta.

Ocediti suvo i kandirano voće od viška tečnosti i zajedno sa krupno seckanim bademima umesiti u testo. Formirati jufku od testa i ostaviti da odmori oko 30 minuta.

Nakon toga testo istanjiti oklagijom na oko 1 cm debljine u pravougaoni oblik i umotati kao rolat. Staviti na pleh za pečenje prethodno obložen papirom za pečenje i ostaviti da raste oko 30 minuta.

Peći u rerni na 180 stepeni oko 35 minuta. Nakon pečenja ostaviti da se smlači, pa ga premazati istopljenim margarinom, a zatim bogato posuti prah šećerom. Dobro umotati prijanjajućom folijom i ostaviti da stoji na hladnom mestu 2 nedelje pre serviranja.

(Kurir.rs/ Blic žena/ L. S)

Bonus video:

00:05

Ana Ivanović pokazala kako je umesila česnicu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track