BILI SMO MALOLETNI KADA SU NAS PRISILILI DA SNIMIMO VRUĆE SCENE: Kultni film ih je TRAJNO UNIŠTIO, tražili odštetu od 500 MILIONA
Foto: © Paramount / AFP / Profimedia

podneli tužbu

BILI SMO MALOLETNI KADA SU NAS PRISILILI DA SNIMIMO VRUĆE SCENE: Kultni film ih je TRAJNO UNIŠTIO, tražili odštetu od 500 MILIONA

Pop kultura -

Zvezde filma "Romeo i Julija" iz 1968. godine Olivija Hasi (72) i Lenard Vajting (73) u decembru 2021. podneli su tužbu Višem sudu Santa Monike u Kaliforniji, optužujući čuvenu producentsku kuću Paramount Pictures za seksualno uznemiravanje, prevaru, seksualno zlostavljanje i namerno nanošenje emocionalnog stresa. Hasi i Vajting tužbu su podneli upravo za gore pomenuto ostvarenje "Romeo i Julija" zbog golišavih scena koje su snimili kada su imali samo 15 i 16 godina.

Oboje su tvrdili da im je italijanski režiser Franko Zefireli prvobitno rekao da u filmu neće biti golotinje, da bi im potom poslednjeg dana snimanja saopštio da će film propasti ako ne izađu na scenu goli.

Olivija Hasi, Lenard Vajting
foto: © Paramount / AFP / Profimedia

"Ono što im je rečeno i ono što se dogodilo su dve različite stvari. Verovalo su Franku. U svojoj 16. godini, kao glumci, bili su sigurni da neće narušiti poverenje koje su imali u njega", rekao je svojevremeno njihov predstavnik Toni Marinoci.

"Franko je bio njihov prijatelj i iskreno - sa 16 godina, šta su mogli da urade? Nije bilo opcija. Nije postojao #MeToo u to doba", dodao je.

Ova tužba je u maju ove godine odbačena, a obrazloženje suda jeste da sporni prikaz ne može da se smatra dečjom pornografijom i da je glumački par tužbu podneo prekasno. Odšteta koju su tražili bila je veća od 500 miliona dolara.

Olivija Hasi, Lenard Vajting
foto: © Paramount / AFP / Profimedia

Inače, Hasi i Vajting su u tužbi navodili i da su snimljeni goli bez njihovog znanja, odnosno da im je Zefireli pokazao gde će biti postavljena kamera, ali su oboje verovali da se ništa neće snimati ni emotivati. I Olivija i Lenard verovali su da "nemaju drugog izbora osim da glume goli sa šminkom na telu kako je zahtevano poslednjeg dana snimanja".

Podsetimo, film je zaradio pohvale kritike, ali je Zefireliju doneo i nominaciju za Oskara za najbolju režiju. On je preminuo 2019. godine u 96. godini.

"Bili su veoma mladi, naivna deca 60-ih koja nisu imala pojma šta će uslediti", istakao je njihov advokat Solomon Gresen za "Variety".

Olivija Hasi, Lenard Vajting
foto: CHRIS DELMAS / AFP / Profimedia

Hasi i Vajting su rekli da im je scena prouzrokovala dugotrajnu finansijsku, fizičku i emocionalnu bol, te da ih je film koštao "doživotnog gubitka zarade i drugih beneficija pri zapošljavanju i uopšte mogućnosti za posao".

"Odjednom su postali poznati na nivou koji nikada nisu očekivali, a pored toga bili su poljuljani na način s akojim nisu znali kako da se nose", dodao je Gresen.

Olivija Hasi
foto: Printskrin/Instagram

Inače, Hasi je nastavila da se bavi glumačkom karijerom, a 1977. je čak ponovo sarađivala sa Zefirelijem u mini heriji "Isus iz Nazareta". U intervjuu koji je dala 2018. ona je istakla da je bila ljubav njegovog života, ali da mu to nikada nije bilo uzvraćeno. Tom prilikom priznala je i da je volela ulogu Julije, ali da su je natpisi u štampi "iscrpljivali".

Vajting je takođe nastavio karijeru pevača i glumca u svojoj rodnoj Velikoj Britaniji.

(Kurir.rs/Blic žena/T.B)

Bonus video:

01:18

Ana i David potpuno goli u tuš kabini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track