ZBOG NJIHOVE STRASTVENE VEZE ZAMALO UMRLO DVOJE LJUDI: Do smrti čuvala njegovo pismo, a brak im obeležili strašni SKANDALI!
Foto: Denis Cameron / Zuma Press / Profimedia

jako su se voleli

ZBOG NJIHOVE STRASTVENE VEZE ZAMALO UMRLO DVOJE LJUDI: Do smrti čuvala njegovo pismo, a brak im obeležili strašni SKANDALI!

Pop kultura -

Ričard Barton i Elizabet Tejlor su izazivali senzaciju gde god se pojave. Njihova ljubav bila je nesvakidašnja, ali obeležena brojnim turbulencijama.

- Kada si zaljubljen i ostrašćen, taj osećaj je toliko jak da ga prosto ščepaš i odlučno ideš napred, kroz oluju - rekla je Tejlor 1973. Zaista, za nju i Bartona život je bio prava avantura, ispunjen skandalima i strašću, ali je ljubav ipak opstajala.

Elizabet Tejlor, Ričard Barton
foto: t14 / Zuma Press / Profimedia

Antonije i Kleopatra

Prvi put kada je Barton ugledao Tejlor, 1953, bio je glumac početnik i prisustvovao je holivudskoj zabavi u kući filmskih zvezda Džin Simons i Stjuarta Grejndžera.

- Devojka koja je sedela na drugoj strani bazena spustila je knjigu, skinula naočare za sunce i pogledala me. Bila je tako neobično lepa da sam se zamalo nasmejao naglas - napisao je u svom dnevniku. „Bila je naprosto prelepa...".

U tom periodu, Tejlor je u svojoj 21. godini bila već ostvarena glumica, a Barton joj se učionio kao previše nametljiv i vulgaran. Devet godina kasnije saznala je da će upravo Barton biti njen partner u filmu "Kleopatra". Hemija između njih se odmah osetila, a godinama kasnije se pričalo i o čuvenom poljupcu na sceni koji je trajao neočekivano dugo. U tom trenutku, oni više nisu bili glumci, već muškarac i žena koji su se prepustili svojim osećanjima. Barton je toga dana našao svoje mesto pored Elizabet, gde će i ostati, još dugo.

Elizabet Tejlor, Ričard Barton
foto: Profimedia

Ljubav, strast, bogatstvo

U tom periodu, kada su ušli u vezu, Elizabet je bila udata za pevača Edija Fišera, što je bio njen četvrti brak po redu, a Barton je bio oženjen glumicom Sibil, što je izazivalo strašan skandal. To nije sprečilo Lizi i Ričarda da nastave aferu. Nisu marili previše za svoje tadašnje supružnike. Jednom prilikom, Edi Fišer je pozvao telefonom, ali umesto Elizabet, javio mu se Barton, koji je otvoreno govorio o njihovoj intimnoj vezi. Bez obzira na sve okolnosti u kojima su se našli njihovi supružnici, Ričard i Elizabet su bili uporni u svojoj nameri da njihova ljubav ipak opstane. Edi Fišer je na kraju preminuo usled predoziranja, a prema nekim pričama, i Bartonova supruga je pokušala da izvrši samoubistvo. Progonjeni paparacima i opčinjenim fanovima, Barton i Tejlor su se krili u iznajmljenoj vili kada nisu snimali. Nakon što su se razveli od svojih supružnika, venčali su se 1964. u Montrealu. Za svoje intimno venčanje Elizabet je odabrala žutu haljinu od šifona, dok je u kosu uplela zumbule i ljiljane, a oko vrata stavila 150 hiljada dolara vrednu ogrlicu od smaragda i dijamanata. Uz sav glamur, isticala se njena neobična, ljubičasta boja očiju, zahvaljujući kojoj je uvek bila na vrhu liste najlepših holivudskih glumica.

Brak je trajao 10 godina i bio je ispunjen ljubavlju, strašću, skandalima i konstantnim pijanstvima! Živeli su u ogromnom bogatstvu i luksuzu. Barton je jednom prilikom iz hira kupio mlazni avion od 960.000 dolara, nakon što su njime odleteli za Pariz. Imali su imanja u Puerto Valjarti, Švajcarskoj i Irskoj, i posedovali luksuzne palate, neke čak i na vodi. Prema knjizi "Furious Love", u svojoj kolekciji su imali skupocene slike Monea, Pikasa, Renoara, Ruoa, Pisara, Degaa, Augustusa Džona i Rembranta. Ipak, najviše novca su trošili na nakit. Tejlor je imala veliku strast prema "skupocenom kamenju". Barton joj je poklonio neke od najčuvenijih dragulja na svetu, kao i legendarni biser "La Peregrina", koji je nekada bio u vlasništvu španske kraljevske porodice i Bonaparte.

Elizabet Tejlor, Ričard Barton
foto: Profimedia

Njihov brak bio je ispunjen svađama, o kojima su često govorili javno, a koje su ponekad bile izuzetno žestoke. Ljubomora i alkohol su uzimali danak, pa su se rasprave često završavale razbijenim televizorima, flašama i potpuno uništenim hotelskim sobama. Zajedno su radili na snimanju filma "Razvedi se od njega, razvedi se od nje", čiji je naslov naslućivao njihovu dalju sudbinu. Do razvoda je došlo 1974, a uzrok je, između ostalog, bila sumnja da je Barton varao Elizabet sa koleginicom Sofijom Loren na snimanju filma "Putovanje". Svemu tome svedočio je i njihov bliski prijatelj, italijanski fotograf Đani Bozaći. "Elizabet je bila prekrasna žena, ali nije previše marila za to kako izgleda ni šta će obući, posebno kada je bila sa čovekom svog života - Ričardom. S druge strane, Sofija je pazila na te detalje. Prava Italijanka, rođena u zemlji najboljih dizajnera, uvek elegantno odevena u toalete sa potpisom "Valentina" - opisao je Bozaći.

Eksplozija emocija

- Ne možete da se igrate dinamitom, a da ne očekujete da će eksplodirati - rekao je Barton novinarima povodom rastanka, opisujući tako njihovu burnu prirodu. Elizabet je nedugo zatim završila u bolnici, pod sumnjom da ima rak pluća, što se na kraju pokazalo netačnim. Ričard je shvatio da ne može bez nje i ponovo su se venčali 1975, ali već nakon godinu dana su se razveli. Tejlor je izjavila: "Ne želim da budem toliko zaljubljena ikad više...Sve sam dala...Svoju dušu, svoje biće, sve!"

Elizabet Tejlor, Ričard Barton
foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Ipak, nastavili su da se viđaju, povezani prošlošću, uspomenama, decom i Bartonovim emotivnim pismima. "U dubini duše, uvek ću verovati da ćemo se venčati i treći, poslednji put. Od prvog momenta u Rimu, mi smo bili ludo i snažno zaljubljeni", rekla je Tejlor jednom prilikom. Njihova strastvena i turbulentna veza bila je nesvakidašnja u tom periodu, i može se reći da su bili prvi par koji je toliko praćen od strane paparaca. Barton se kasnije venčao sa Seli Hej, koja je bila asistentkinja Elizabet Tejlor, i godinama je bio trezan. Preminuo je 1984. u 58. godini života od posledica cerebralnog krvarenja, a pismo koje je napisao pred smrt bilo je upućeno Elizabet. To je bilo njegovo poslednje ljubavno pismo koje je ona čuvala pored svog kreveta sve do smrti 2011. godine.

(Kurir.rs/LepaiSrećna/A.G.)

Bonus video:

12:11

Mića je Titov kuvar koji je napravio Karađorđevu šniclu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track