NIJE KOME JE NAMENJENO VEĆ KOME JE SUĐENO: Od Forest Gampa do Rouz iz Titanika,oni su mogli da odigraju neke od legendarnih likova
Foto: EPA Ettore Ferrari, epa MIKE NELSON, ap Scott Garfitt, Profimedia

TV EKRAN

NIJE KOME JE NAMENJENO VEĆ KOME JE SUĐENO: Od Forest Gampa do Rouz iz Titanika,oni su mogli da odigraju neke od legendarnih likova

Pop kultura -

Ponekad se i holivudskim zvezdama kaže 'ne'. A ponekad su oni ti koji kažu 'ne'. Reč je o glumcima i filmskim rolama koje su mogle biti njihove, ali su zbog raznih nepoklapanja one pripale nekim drugim njihovim kolegama, a oni su, pak, od tih rola napravili neke legendarne likove, poput Džejmsa Gandolfina i njegove uloge Tonija Soprana u seriji "Sopranovi", koja je mogla pripasti Reju Lioti, ili lik Holi Golajtli u "Doručak kod Tifanija" koju zamalo da odigra Merilin Monro.

Ljubavna priča o dvoje zaljubljenih koje razdvajaju društvene klase u filmu "Beležnica" trebalo je da bude snimljena nešto ranije od onoga kada je realizovana. Da jeste, uloga Noe, kog tumači Rajan Gosling, pripala bi Džordžu Kluniju, dok bi Pol Njumen igrao starijeg Nou, ali je ipak ta uloga pripala Džejmsu Garneru.

Džordž Kluni
foto: Profimedia

Kad smo kod bezvremenih ljubavnih filmova, čini se da Kejt Vinslet i Gvinet Paltrou baš vole da jedna drugoj "otimaju" uloge. Naravno da nije tako, samo je sudbina za obe imala drugačije planove. Iako joj se danas pripisuje da je odbila Rouz u filmu "Titanik", Gvinet se zapravo zdušno borila za nju. S druge strane, njena Viola u "Zaljubljenom Šekspiru" ponuđena je Kejt, međutim ona ju je odbila da bi se posvetila nezavisnim filmovima. Zanimljivo je da je šest godina ranije ova uloga pripala Džuliji Roberts, ali je snimanje propalo jer je Danijel Dej Luis odbio da igra Vilijama Šekspira, kog je kasnije oživeo Džozef Fajns.

Leonardo Dikaprio, Titanik, Kejt Vinslet
foto: Profimedia

Možete li da zamislite ikoga drugog u ulozi dobroćudnog Foresta Gampa do oskarovca Toma Henksa? Teško, ali da je Džon Travolta rekao "da", upravo bi on bio zvezda u filmu Roberta Zemekisa. Ipak, Travolta je odbio ulogu zbog filma "Petparačke priče". Obojica su se svakako te 1995. godine našli u trci za Oskara za najbolju glavnu mušku ulogu, samo je Tom Henks bio malo brži.

Homoseksualac, Džon Travolta, Džefa Konavej

U filmu "Kum" Majkla Korleonea, umesto Al Paćina, trebalo je da igra Džek Nikolson, koji je to odbio jer je tada smatrao da Indijci treba da igraju Indijce, Italijani - Italijane... Šarliz Teron silno je želela da odigra ulogu Roksi Hart u mjuziklu "Čikago", jer se i sama veći deo svog života bavila plesom. I dobila ju je, ali kada je rediteljska palica pripala Robu Maršalu umesto Nikolasu Hajtneru, i Šarliz je morala ponovo na audiciju, gde je izgubila od Rene Zelveger.

Šarliz Teron
foto: Profimedia

Epska trilogija "Gospodar prstenova" nagrađivana Oskarom okupila je mnoge holivudske zvezde, a među njima je trebalo da se nađe i Rasel Krou u ulozi jednog od ključnih likova Aragorna. Prema nekim navodima, za ovu ulogu prva dva izbora režisera Pitera Džeksona bili su Danijel Dej Luis i Rasel Krou, međutim, iako uzbuđen zbog mogućeg učešća u filmu, Rasel nije mogao da mu se posveti zbog gustog rasporeda. Ipak je u jednom intervjuu rekao da nije imao osećaj da ga Džekson zaista želi na filmu, više mu je delovalo kao da je bio primoran da razgovara s njim, jer su ga tada svi želeli. Instinkt mu je govorio da ima nekoga drugog na umu, a Rasel je smatrao da bi trebalo da ima mogućnost da angažuje onoga koga i želi. Uloga je na kraju pripala Vigu Mortensenu, koji joj se maksimalno posvetio.

Rasel Krou
foto: profimedia

Neumorni Klint Istvud je 2005. godine postao najstariji dobitnik Oskara za najbolju režiju. Reč je o filmu "Devojka od milion dolara", gde je lik Megi, koja želi profesionalnu boksersku karijeru iako je možda prestara da je započne, iznela Hilari Svank, takođe nagrađena Oskarom za tu rolu. Ipak, pre Klinta i Hilari ovo ostvarenje trebalo je da pripadne Sandri Bulok (u ulozi Megi) i Šekaru Kapuru (režija). Ali, iako je jedan studio izrazio veliko interesovanje za snimanje ove priče, rad sa ovim ansamblom je propao, jer je Sandra u to vreme bila posvećena snimanju filma "Mis tajni agent 2".

Reuters, Sandra Bulok

Šta spaja filmove "La La Lend" (2016), "Lepotica i Zver" (2017) i "Male žene" (2019)? Pa neka vrlo zanimljiva ukrštanja i podele... Naime, zvezda Hari Poter franšize Ema Votson odbila je ulogu Mije u filmu "La la lend" zbog filma "Lepotica i Zver", dok je Rajan Gosling odbio da igra Zver zbog Sebastijana u "La la lendu". Ema Stoun, koja je na kraju odigrala Miju, nešto kasnije odbila je ulogu Meg Marč u ekranizaciji "Male žene" zbog filma "Miljenica", a Votsonova je izabrana da je zameni u ulozi Meg.

Ema Votson
foto: Reuters

Majkl Džej Foks oduvek je bio prvi izbor za ulogu Martija u trilogiji "Povratak u budućnost", ali umalo da mu izmakne zbog njegovog angažovanja u seriji "Porodične veze". Kao Majklovu zamenu, režiser Robert Zemekis angažovao je glumca Erika Stolca na osnovu njegove uloge u filmu "Maska". Iako je proveo šest nedelja na snimanju filma, njegovi komični glumački nastupi jednostavno nisu odgovarali, pa je Zemekis odlučio da sve iznova snimi, ovaj put s Majklom u ulozi. Majkl je nastavio da radi i na seriji, pa je napravio takav raspored da nijedan od zadataka ne ispašta.

Majkl Džej Foks
foto: Profimedia

(Kurir.rs/Sanja Marković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track