5 GODINA SE BORIO S BOLEŠĆU OD KOJE JE UMRO MUŽ SANDRE BULOK: Evo 3 poslednje reči čuvenog glumca i gde je želeo da ga sahrane
Foto: Eugene Powers / SplashNews.com / Splash / Profimedia

foto

5 GODINA SE BORIO S BOLEŠĆU OD KOJE JE UMRO MUŽ SANDRE BULOK: Evo 3 poslednje reči čuvenog glumca i gde je želeo da ga sahrane

Pop kultura -

Glumac Kenet Mičel koji je preminuo prekjuče nakon petogodišnje borbe sa amiotrofičnom lateralnom sklerozom.

Kenet Mičel je napisao: "Povezati se. Vreme. Ljubav". Ove reče bile su i njegov prvi post, ali i poslednji post.

"Connect" (povezati) je inače naslov njegove pesme u kojoj on objašnjava kako želi da bude sahranjen ispod stabla kako bi njegova energija mogla da živi na taj način.

Glumac je iza sebe ostavio suprugu Suzan Mej Prat i njihovo dvoje dece. Marvelova zvezda i glumac kog ste gledali u "Star Trek: Discovery" vodio je herojsku borbu, koja se nažalost tragično okončala.

Od iste bolesti sa kojom je on vodio bitku, bolovao je i dugogodišnji partner Sandre Bulok Brajan Rendal koji je preminuo pre nekoliko meseci, u 57. godini.

Kenet Mičel
foto: Admedia, Inc / ddp USA / Profimedia

Amiotrofična lateralna skelroza odnosno Lu Gerigova bolest jeste neurodegenerativna bolest motornih neurona. Ne zna se uzrok bolesti, a smatra se da određen uticaj ima genetika.

ALS zahvata gornje i donje motorne neurone. Tok bolesti najčešće izgleda ovako, u početku se javlja degeneracija donjih motornih neurona u nogama. Radi se o progresivnoj bolesti koja vremenom dovede do paralize.

U pitanju je neizlečiva bolet, međutim, određeni lekekovi i ostala vrsta terapije mogu da ublaže simptome i produže život, u pojedinim slučajevima i do 10 ili više godina. Kada je reč o uticaju genetike, u pet do 10 odsto slučajeva bolest se javlja unutar porodica. Statistika kaže - 1,6 obolelih na 100.000 osoba godišnje. Rizik od pojave bolesti raste nakon 40. godine. Potvrđeni faktori rizika za ALS jesu upravo godine i porodična anamneza. Ima indicija da i pušenje može da uzrokuje ovo oboleenje.

(Kurir.rs/ŽenaBlic/A.G.)

Bonus video:

06:12

GODINAMA SE IŽIVLJAVALI NAD NAVALJNIM U ZATVORU? Analitičar tvrdi: Smrt je bila poruka pred izbore, DA SE NE KANDIDUJU OVI LJUDI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track