Dokumentarcu Dragan Wende dve nagrade

Dokumentarcu Dragan Wende dve nagrade

Pop kultura -
Na festivalu u Trstu i u nemačkom Sarbrikenu osvojio nagrade za najbolji dokumentarni film

BEOGRAD - Dokumentarni film "Dragan Wende - West Berlin" autora Dragana von Petrovića, Lene Miler i Vuka Maksimoviča proteklog vikenda osvojio je dve glavne nagrade na festivalima u Trstu i Sarbrikenu.Na festivalu u Trstu, posvećenom filmovima sa prostora Istočne Evrope, koji je trajao od 17 do 23. januara, "Dragan Wende" je osvojio nagradu "Alpe Adria Cinema" za najbolji dokumentarni film festivala.

Tri dana kasnije, film je dobio nagradu i za najbolji dokumentarni film na festivalu "Max Ophuls Preis" koji se održava u nemačkom gradu Sarbrikenu, a koji je jedan od najvažnijih festivala posvećen mladim autorima iz zemalja nemačkog govornog područja, saopšteno je iz producentske kuće ""von.muller.film"".

"Dragan Wende - West Berlin" je dokumentarna tragikomedija u kojoj gledalac prati živote Dragana Vendea i grupe njegovih prijatelja, srpskih i hrvatskih emigranata u Berlinu.

Kada mladi kamerman Vuk odluči da najzad upozna svog čuvenog teču i preseli se u Berlin, pred njegovom kamerom otvara se nepoznati svet jugo-emigranata, propalih milionera i bivših kriminalaca, uvek okupljenih oko Dragana Vendea. Nekada zaposlen u najpoznatijim berlinskim noćnim klubovima, Dragan danas radi u bordelu i sa nostalgijom se seća slavnih vremena... i Berlinskog zida.

Film je urađen u produkciji "von.muller.film" iz Berlina, dok je veći deo autorskog tima iz Srbije. Prethodno je prikazan na festivalima u Torontu i Lajpcigu, a poznati kanadski kritičar Greg Klimkiv (Klymkiw) stavio ga je na listu 20 najboljih svetskih dokumentaraca u 2012. godini.

Srpska premijera biće održana u Beogradu, na 6. međunarodnom festivalu dokumentarnog filma - "Beldocs".

http://www.youtube.com/watch?v=AqbRAMuPNDY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track