U POHODU: Švarceneger protiv klimatskih promena

Za spas zemlje

U POHODU: Švarceneger protiv klimatskih promena

Pop kultura -
Glumac je Inicijativu "R20" pokrenuo 2010. godine, a njen cilj je da se podstaknu regioni na aktivno delovanje u cilju borbe protiv klimatskih promena, odnosno prelazak na zelenu energiju

BEČ - Bivši guverner Kalifornije Arnold Švarceneger na konferenciji Inicijative "R20" u Beču obrazložio je svoje angažovanje za zaštitu životne sredine rečima da je to njegov "novi pohod".

Odgovarajući na pitanja bečkih studenata, on je rekao da je, dok je bio guverner Kalifornije, imao mogućnost da se agresivnije zalaže za ovu temu, o kojoj se nije brinuo mnogo ranije.

"Ne možemo čekati da vlade ili nadnacionalni savezi država konačno usvoje zakone. Moramo sami biti aktivni", podvukao je Švarceneger koji u Beču.

On je rekao da i dalje ima nadu i da se klima i zaštita životne sredine ne smeju smatrati političkom temom.

"Samo zajedno možemo stvarno nešto promeniti", poručio je Švarceneger, dodajući da se svako mora osećati delom pokreta, bez nametanja ili osećaja krivice."Budimo "kul" oko ove teme", rekao je američki glumac austrijskog porekla, koji je na diskusiju došao obučen u odelo uz kaubojske čizme i prsten sa mrtvačkom glavom.

Studentima je preneo da je svojoj deci na surov način pokazao značaj zaštite okoline, dodajući da je za svaki put, kada bi napustili sobu bez gašenja svetla, odstranjivao sijalice iz tog prostora.

"Brzo je postalo sve tamno", prepričao je on dodajući da je i u kupatilu ugradio uređaj koji nakon pet minuta gasi toplu vodu.

"Sada više niko ne želi 20 minuta da se tušira", rekao je dalje.

Govoreći o svom automobilu, Švarceneger je objasnio da i dalje vozi "Hamer", ali ne na gorivo već vodonik kao pogon.

Prema njegovim rečima, treba koristiti najnoviju tehnologiju kako bi se uštedela energija i prelaziti na alternativne izvore energije.

Inače, Inicijativi "R20" danas je pristupila svečano i Donja Austrija, koja je ujedno i prva austrijska pokrajina koja se odlučila na taj korak.

Švarceneger je Inicijativu "R20" pokrenuo 2010. godine, a njen cilj je da se podstaknu regioni na aktivno delovanje u cilju borbe protiv klimatskih promena, odnosno prelazak na zelenu energiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track