Slike Dobrotina u Atrijumu Biblioteke grada

Unutrašnji svetovi

Slike Dobrotina u Atrijumu Biblioteke grada

Pop kultura -
Izložiće slike sa apstraktnim predelima, motivima, figurama i portretima, rađene sa svetlucavim prahom u boji. Izložbu će otvoriti istoričar umetnosti Ljubica Jelisavac Katić

BEOGRAD - Izložba uglednog slikara i pedagoga Zorana Jovanovića Dobrotina pod nazivom "Unutrašnji svetovi", biće otvorena večeras u Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda.Slikar i grafičar priznatog i cenjenog opusa, čije radove odlikuje svežina i majstorstvo u izboru kolorita, slikanju svetlosti, kontrasta i dramatike, Jovanović će u Atrijumu BGB izložiti slike iz najnovijeg ciklusa.Izložiće slike sa apstraktnim predelima, motivima, figurama i portretima, rađene sa svetlucavim prahom u boji. Izložbu će otvoriti istoričar umetnosti Ljubica Jelisavac Katić.

Autor značajnog opusa, koga je još 1972. godine istaknuti srpski umetnik i istoričar umetnosti Pavle Vasić ocenio da je "dobar crtač, darovit grafičar sa izrazitim pikturalnim sklonostima", izložiće nove radove kojima uvedeni materijal dodaje metafizički prizvuk, potcrtava dramatičnu notu.

"To je zvuk slike 21. veka, ali i zaleđenog trenutka, nove Dobrotinove slike jedinstvene su, između ostalog, po subjektivnosti i univerzalnosti, celovitosti i otvorenosti", ocenjeno je u najavi.

Jovanović je kao pedagog doprineo formiranju niza generacija likovnih umetnika, a kao umetnik obimnog i priznatog opusa dobio je brojna priznanja, među kojima nagradu Oktobarskog salona, 1979. godine, i nagradu Jesenje izložbe ULUS-a za slikarstvo,1997. godine.

Rođen u Dobrotinu, Jovanović je nakon završene Srednje umetničke škole u Nišu diplomirao i magistrirao na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu. Član je ULUS-a od 1970. godine, redovni je profesor u penziji na Fakultetu likovnih umetnosti u Prištini (sada u Zvečanu).

Imao je više od 30 samostalnih izložbi i učestvovao je na više od 300 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Za svoj rad je dobio značajne nagrade.Izložba u Atrijumu BGB biće otvorena do 21. februara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track