Modiljanijeva slika prodata za 42 miliona dolara
Foto: Rojters

Aukcija

Modiljanijeva slika prodata za 42 miliona dolara

Pop kultura -
Portret Žan Ebutern naslikana je godinu dana pre smrti italijanskog umetnika

LONDON - Portret Žan Ebutern koji je naslikao italijanski umetnik Amadeo Modiljani, godinu dana pre smrti 1920. godine prodat je na aukciji za 42,3 miliona dolara (26,9 miliona funti), saopšteno je iz aukcijske kuće Kristi.

"Žan Ebutern (sa šeširom)" je jedna od slika koje su postigle najveću cenu na aukciji impresionista, modernista i nadrealista u Londonu. Na aukciji je ukupno zarađeno 136,5 miliona funti (213,8 miliona dolara), prenele su agencije.

Ukupna suma koja je zarađena na aukciji ukazuje na veliko bogatstvo kupaca i institucija sa tržišta Rusije, Kine i Srednjeg istoka.

Modiljani je upoznao Ebutern skoro pred sam njegovog života. Dan nakon što je umetnik umro u 35. godini, njegova neutešna partnerka, koja je bila trudna i čekala je njihovo drugo dete, skočila je sa prozora i ubila se.

Rivalska aukcijska kuća "Sotbi" na nedavno završenoj aukciji održanoj takođe u Londonu, ukupno je od licitacije zaradila 121,1 milion funti (189,7 miliona dolara). Na toj aukciji prodata je slika Pabla Pikasa za 45 miliona dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track