Film Ljubav pokupio Cezare

Film Ljubav pokupio Cezare

Pop kultura -
Za najbolju žensku i mušku ulogu, takođe u filmu "Amour", "Cezare" su dobili 85-godišnja Emanuel Riva koja je i kandidatkinja za "Oskara", i Žan-Luj Trentinjan

PARIZ - Film Ljubav (Amour) režisera Mihaela Hanekea proglašen je u petak veče na višečasovnoj ceremoniji u Parizu za najbolji film 38. dodele francuskih filmskih nagrada "Cezar".

Austrijanac Haneke dobio je "Cezare" i za najbolju režiju i za scenario filma o starenju i smrti Amour.

Pošto je dobio "zlatnu palmu" na lanjskom Festivalu u Kanu, taj Hanekeov film je osvojio i mnoge druge nagrade, a u nedelju na dodeli američkog "Oskara" taj film se nadmeće u pet kategorija.

Za najbolju žensku i mušku ulogu, takođe u filmu "Amour", "Cezare" su dobili 85-godišnja Emanuel Riva koja je i kandidatkinja za "Oskara", i Žan-Luj Trentinjan.

Kevin Kostner je dobio počasnog "Cezara" i, govoreći na francuskom, izrazio zahvalnost francuskoj kinematografiji što ga je prihvatila iako je američki glumac koji je "pravio kaubojske filmove". Nagradu mu je uručio Majkl Hazanavicius, režiser filma "The Artist".

Nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu dobio je Gijom de Tonkedek za film "Le Prenom".

Za najbolju sporednu žensku ulogu "Cezara" je dobila Valeri Bengiji u filmu "Le Prenom". "Cezara" za najbolji strani film uručen je Benu Afleku za "Argo" koji je i kandidat za Oskara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track