Golubović: Srđan Aleksić junak s kojim želim da se poistovetim

Golubović: Srđan Aleksić junak s kojim želim da se poistovetim

Pop kultura -
Tokom snimanja najviše sam imao moralno opterećenje, a ne umetničko, jer sam strahovao da li će film biti dostojan dela Srđana Aleksića i da ga ni na koji način ne oskvrnavi

BEOGRAD - Reditelj Srdan Golubović izjavio je danas da je Srđan Aleksić, čijim je tragičnim ubistvom inspirisan njegov film "Krugovi", junak kakvog je uvek tražio i s kojim je želeo da se poistoveti.

Golubović je na konferenciji za novinare uoči srpske premijere filma "Krugovi" rekao da slučaj Srđana Aleksića koga su u Trebinju 1993. ubili vojnici Republike Srpske jer je branio muslimana, duboko intrigantan i da se tiče svih nas. "Nisam želeo da snimim ratni, niti politički film. Ne zato što smo bežali od politike, već smatramo da je čin Srđana Aleksića bio ljudski, a ne politički", kazao je Golubović.

On je dodao da njegov film postavlja pitanje da li neko dobro delo može da izazove i proizvede nova dobra dela i ima li herojstvo smisla danas, u vreme opšteg nedostatka saosećanja.

"Tokom snimanja najviše sam imao moralno opterećenje, a ne umetničko, jer sam strahovao da li će film biti dostojan dela Srđana Aleksića i da ga ni na koji način ne oskvrnavi", rekao je Golubović. Prema njegovim rečima, film "Krugovi" nije film o Srđanu Aleksiću, već je inspirisan njegovim činom, dok sve ostalo što se u tom ostvarenju događa 12 godina kasnije predstavlja čistu fikciju. Kako je Golubović najavio, film "Krugovi" posle beogradske i srpske premijere večeras na Festu, trebalo bi za desetak dana da bude prikazan i u Trebinju, rodnom gradu Srđana Aleksića. Zagrebačka premijera očekuje se posle Zagreb film festivala, a u Sarajevu bi takođe trebalo da bude prikazan posle Sarajevskog filmskog festivala, rekao je Golubović.

Film "Krugovi" prvi put je prikazan na Festivalu nezavisnog filma Sandens gde je dobio specijalnu nagradu žirija, a evropska premijera tog ostvarenja bila je na nedavno završenom Berlinskom festivalu na kome je osvojio priznanje selekcije Forum 2013.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track