KO LAMBORGINI: Oskari od zlata 219.000 dolara!
Foto: Rojters

Preskup

KO LAMBORGINI: Oskari od zlata 219.000 dolara!

Pop kultura -
Od 1929. Američka filmska akademija podelila je oko 2.800 statueta. Da su sve bile od zlata njihova ukupna vrednost bi bila 637 miliona dolara

LOS ANĐELES - Jedina stvar koja bi bila bolja od osvajanja pozlaćene statuete Oskara, bilo bi osvajanje statueta Oskara od čistog zlata, ali bi ona koštala 219.000 dolara.

Pozlaćene statuete, koje se dodeljuju u 24 kategorije, biće uručene večeras na svečanosti u Dolbi teatru u Los Anđelesu.

I dok mnogi nagađaju ko će sve ove godine podići prestižni trofej, visok oko 30 centimetara i težak blizu četiri kilograma, sajt "Mashable" se pita zbog čega čuvena statueta ne bi mogla da bude od čistog zlata.

Osnovni razlog je cena zlata, koja je uprkos čestim fluktuiranjima i dalje previsoka. Jedna unca (30 grama) ovog dragocenog metala staje oko 1.600 dolara što znači da bi, ukoliko bi bila napravljena od zlata, a ne samo pozlaćena, jedna statueta koštala 219.000 dolara, što je cena najnovijeg lamborginija.

Od 1929, Američka filmska akademija je podelila oko 2.800 statueta. Da su sve bile od zlata njihova ukupna vrednost bi iznosila 637 miliona dolara.

Zapravo, kada bi večeras uručila dvadesetak Oskara od čistog zlata, to bi Akademiju koštalo više nego što je bilo potrebno novca da se sagradi teatar u kojem će se svečana dodela večeras održati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track