Veliki majstor Von Kar-Vai na FEST-u
Foto: Wikipedia

FEST

Veliki majstor Von Kar-Vai na FEST-u

Pop kultura -
Fokus filma je na Ip Manu, učitelju kineske borilačke veštine ving cung

BEOGRAD - Čuveni hongkonški reditelj Vong Kar-Vai, nakon šest godina pauze, vraća se na filmsku scenu spektakularnim ostvarenjem "Veliki majstor".

Fokus filma je na Ip Manu, učitelju kineske borilačke veštine ving cung. Interesantno životno putovanje Ip Mana počinje kada sa 13 godina otkriva veštinu ving cung-a (u bukvalnom prevodu "večito proleće"). Zahvaljujući starom i mudrom učitelju kome je bio poslednji učenik, Man je ovladao veštinom, i nakon toga se zaposlio u policiji.

Svoje znanje u početku je delio sa porodicom i prijateljima, neformalno držeći časove onima koji su mu se obratili za pomoć, da bi tek kasnije počeo ozbiljnije da se bavi obukom i postao veliki učitelj. Mnogi njegovi učenici kasnije su postali majstori, a kroz njegovu školu prošao je čak i slavni Brus Li.

Značajan trag ostavio je i u pisanoj formi u kojoj je dokumentovao istoriju ving cung-a i mnoge legende o njenom nastanku.Toni Leung, koji tumači Ip Mana, pet godina je trenirao ovu veštinu kako bi se pripremio za ulogu. Leung je jedan od najuvaženijih hongonških glumaca, Kar-Vaijev stalni saradnik i nosilac glavnih uloga u većini njegovih filmova.

Dobitnik je Zlatne palme u Kanu za ulogu u filmu "In the mood for love" iz 2000.O Ip Manu je samo u poslednjih pet godina snimljeno bar pet filmova, ali za razliku od drugih, čisto biografskih ostvarenja, Kar-Vai se bavi više filozofskim temama, refleksijom, vezom izmedu borilačkih veština i života, kao i Manovim duhovnim putovanjem.

Da je drugačiji od tipičnih filmova ovog žanra govori i činjenica da je ostvario veliki uspeh u kineskim bioskopima i nadmašio zaradom prethodne Kar-Vaijeve filmove."Veliki majstor"" otvorio je ovogodišnji Berlinski filmski festival, gde je prikazan van konkurencije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track