24. rođendan Bitef teatra
Foto: Wikipedia

Magično popodne

24. rođendan Bitef teatra

Pop kultura -
Dan pozorišta sutra uveče biće obeležen predstavom Folks teatra iz Beča "Magično popodne" u režiji već proslavljenog mladog srpskog reditelja Lolića

Beogradsko avangardno pozorište Bitef teatar koje je pre četvrt veka osnovala Mira Trailović, proslaviće sutra uveče 24. rođendan gostujućom predstavom Folks teatra iz Beča "Magično popodne" u režiji Miloša Lolića.

Od osnivanja 1989. godine Bitef teatar je pozorište koje otkriva nove pozorišne tendencije, okuplja avangardne umetnike na sceni u rekonstruisanoj evangelističkoj crkvi na Dorćolu. Već 24 godine ono je mesto susreta publike sa ostvarenjima koja pomeraju granice scenskog izraza, pozorište umetnika istraživača, pozorište eksperimenta, pozorište mladih intelektualaca.

Dan pozorišta sutra uveče biće obeležen predstavom Folks teatra iz Beča "Magično popodne" u režiji već proslavljenog mladog srpskog reditelja Lolića. On je u produkciji pozorišta iz Beča minimalnim sredstvima, sa samo četiri glumca, na potpuno nov način predstavio klasika savremene austrijske dramske književne scene Volfganga Bauera.

Za režiju predstave iz nove perspektive Lolić je dobio prestižnu austrijsku pozorišnu nagradu "Nestroj 2012" u kategoriji najboljeg mladog umetnika.Austrijska štampa ovu premijeru opisala je kao izuzetnu režiju jednog od najboljih reditelja sa Istoka. Gostujuća predstava Folks teatra u trajanju od 60 minuta biće izvedena u dva termina, u 20 i 22 sata.U sklopu obeležavanja rođendana Bitef teatar je pripremio i premijeru plesne predstave jedne od vodećih britanskih koreografa Jasmin Vardimon "Yesterday-seti se da zaboraviš“ u koprodukciji sa Britanskim savetom iz Beograda.

Premijera predstave koja govori o dugotrajnom pamćenju tela, i kada razum želi da zaboravi, u prisustvu autorke je 16. marta.

Koreografkinja izraelskog porekla Vardimon, sa igračima Bitef Dens komanije pripremila je predstavu kao svojevrsni presek svog dosadašnjeg rada. Predstava je veliki izazov za igrače Bitef dens kompanije, jer je Vardimon poznata po kombinacijama izuzetno teških i atraktivnih plesnih deonica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track