Ružica Sokić otvorila 12. Međunarodni pozorišni festival Slavija
Foto: KURIR

Ružica Sokić otvorila 12. Međunarodni pozorišni festival Slavija

Pop kultura -
Moramo da se nadamo da će život biti bolji i humaniji uz pomoć umetnosti, poručila je Sokićeva

Međunarodni pozorišni festival "Slavija" počeo je večeras 12. put na sceni privatnog teatra "Slavija", a otvorila ga je dramska umetnica Ružica Sokić.

Ona je poželela dobrodošlicu svim učesnicima festivala koji su "prišli našem slavlju magije teatra u ovoj maloj zemlji velikog srca".

"Moramo da se nadamo da će život biti bolji i humaniji uz pomoć umetnosti", poručila je Sokićeva.

Mnogobrojnu publiku pozdravio je osnivač i direktor pozorišta i festivala "Slavija" Batrić Žarković. On je sa ponosom istakao da ove godine učestvuju predstave iz osam zemalja sa četiri kontinenta i zahvalio im na trudu da doputuju u Srbiju.

Kao prvo nastupilo je kazahstansko dramsko pozorište "Saken Sejfulin" iz Karagande, za koje je to i prvo gostovanje u Evropi. Njihova predstava "Karagoz" izazvala je simpatije beogradske publike i srdačan aplauz za veliki ansambl sa više od 20 članova. "Karagoz" je komad M. Auezova, klasika kazaške književnosti. Obiluje mnoštvom filozofskih, epskih i društvenih ideja, kao i nacionalnom tradicijom i foklorom.

U osnovi je nesrećna ljubavna priča, a scena venčanja pruža priliku za pesmu i ples kroz koje se prikazuju narodni običaji i lepota kostima.

Do 16. marta biće izvedeno još sedam predstava - iz SAD-a, Maroka, Crne Gore, Bugarske, Makedonije, Rumunije i Srbije. Najbolja predstava dobiće nagradu "Don Kihot", statuetu koju festivalu svake godine poklanja vajar Kolja Milunović. Odluku će doneti žiri čiji je predsednik teatrolog prof. Raško Jovanović, a članovi teatrolog iz Makedonije Risto Stefanovski i predsednik Saveta Akademije umetnosti iz Beograda Dušan Đoković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track